Zwanger? Bescherm je kind tegen kinkhoest

Vaccinatie tegen kinkhoest wordt aangeraden tussen week 24 en 32 van elke zwangerschap. Dat gebeurt met een combinatievaccin dat ook beschermt tegen difterie en tetanus. Zo maak je extra antistoffen aan die je via de navelstreng ook aan je baby doorgeeft, vooral vanaf week 30 van de zwangerschap. Bij vaccinatie vóór de zwangerschap gaan er minder antistoffen naar je baby. Kinkhoestvaccinatie wordt daarom aangeraden tijdens elke zwangerschap, ook als je als volwassene al eerder een kinkhoestvaccin kreeg. Zo is je baby al beschermd in de eerste weken van zijn leven, wanneer hij zelf nog geen vaccinatie mag krijgen.

Sinds 1 juli 2014 is het vaccin gratis als je arts het bestelt via Vaccinnet. Je betaalt dan alleen de consultatie bij je arts.

Het is belangrijk dat alle gezinsleden (ook grootouders) en personen die voor baby’s zorgen, goed gevaccineerd zijn. Hiervoor wordt een eenmalige herhalingsinenting voor volwassenen aangeraden. Kijk zeker na of de andere kinderen in huis ook volledig gevaccineerd zijn.

Zwanger? Bescherm uw kind tegen kinkhoest