Vaccinatiecentra in Vlaanderen: waar krijg ik mijn vaccin?

De vaccinatiecentra in heel Vlaanderen blijven open tot ten laatste 15 oktober 2021. Daarna zal overgeschakkeld worden naar een nieuw systeem. 

Tot 15 oktober kan iedereen vanaf 12 jaar contact opnemen met het vaccinatiecentrum van uw eerstelijnszone om een vaccin tegen COVID-19 te kunnen krijgen

Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig in zijn buurt een vaccin krijgt. Bedoeling is dat iedereen zich kan laten vaccineren op een afstand van 10 à 15 minuten rijden van zijn woonplaats. Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Mensen die niet tot in het vaccinatiecentrum geraken, worden thuis gevaccineerd. We vergeten niemand!

Locaties vaccinatiecentra

Raadpleeg de lijst met adressen en contactgegegens van de vaccinatiecentra:

xlsx bestandAdressen en telefoonnummers vaccinatiecentra (40 kB)

De lokale besturen en zorgraden staan in voor een vlotte organisatie van de vaccinatiecentra.

Uitnodiging

Tot 12 september 2021 kreeg iedereen een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Daarbij had je de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er staat ook waar je je kan laten vaccineren. 

Vana 12 september 2021 worden voorlopig geen uitnodigen meer verstuurd. Zij die nog een vaccin missen of zich toch wensen te vaccineren kunnen zolang de vaccinatiecentra openen zijn contact opnemen met het vaccinatiecentrum om zich te laten vaccineren. 

Vanaf 15 oktober zal de vaccinatie van instromers (12 jarigen, asielzoekers, nieuwe belgen enz...) meer lokaal geörganiseerd worden. Er zal op dat moment ook gecommuniceerd worden hoe de uitnodiging van instromers zal verlopen. 

Inschrijven op de reservelijst van een vaccinatiecentrum via QVAX

Vanaf 12 september zal het niet meer mogelijk zijn om zich in te schrijven via QVAX. Personen die nog gevaccineerd moeten worden of nog een vaccin missen kunnen rechtstreeks contact opnemen met het vaccinatiecentrum om een afspraak te maken. 

Hoe verloopt de vaccinatie in het vaccinatiecentrum? 

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur. Een vaccinatielijn kan je vergelijken met een lopende band. Je komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts.  

Vaccinatiecentrum: het parcours in 4 stappen