Vaccinatiecentra in Vlaanderen: waar krijg ik mijn vaccin?

Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig in zijn buurt een vaccin krijgt. Bedoeling is dat iedereen zich kan laten vaccineren op een afstand van 10 à 15 minuten rijden van zijn woonplaats. Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Mensen die niet tot in het vaccinatiecentrum geraken, worden thuis gevaccineerd. We vergeten niemand!

Locaties vaccinatiecentra

Hier vind je de adressen en contactgegevens van de vaccinatiecentra:

De lokale besturen en zorgraden staan in voor een vlotte organisatie van de vaccinatiecentra.

Iedereen krijgt een uitnodiging

Als het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Daarbij heb je de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er staat ook waar je je kan laten vaccineren. 

Wanneer precies je de vaccinatie krijgt, is afhankelijk van bijvoorbeeld je beroep, je medische achtergrond en je leeftijd. De vaccinatiestrategie bepaalt welke groepen prioritair gevaccineerd worden. Lees meer over de volgorde van vaccineren en ontdek wanneer ongeveer jij aan de beurt bent.

Inschrijven op de reservelijst van een vaccinatiecentrum via QVAX

Het vaccinatiecentrum vaccineert eerst mensen die een uitnodiging tot vaccinatie gekregen hebben. Maar soms komen mensen niet opdagen voor hun afspraak en dan heeft het vaccinatiecentrum een paar dosissen op overschot. Dan doet het vaccinatiecentrum een beroep op een reservelijst.

Hoe verloopt de vaccinatie in het vaccinatiecentrum? 

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur. Een vaccinatielijn kan je vergelijken met een lopende band. Je komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts.  

Vaccinatiecentrum: het parcours in 4 stappen