Vaccinatie thuis: wat als ik niet in het vaccinatiecentrum geraak?

Wie echt niet in het vaccinatiecentrum geraakt, kan thuis gevaccineerd worden, ook voor de boosterprik. Dat kan alleen als je door gezondheidsproblemen niet naar het vaccinatiecentrum kan komen. Je huisarts zal beoordelen of jij thuis gevaccineerd moet worden en dat in overleg met jou organiseren.

Ga naar het vaccinatiecentrum als je kan

Je laten vaccineren in het vaccinatiecentrum zal altijd de snelste weg zijn om gevaccineerd te worden. Als je kan, ga je dus best in op je uitnodiging om naar het vaccinatiecentrum te komen.

Je kan je daarbij laten helpen:

 • Iemand mag je helpen en vergezellen naar en in het vaccinatiecentrum: je partner, gezinslid, vriend, vrijwilliger…
 • Het vaccinatiecentrum kan je helpen met vervoer: een taxidienst, aangepast vervoer via een minder mobiele centrale, … Bel daarvoor naar het vaccinatiecentrum, het nummer staat op je uitnodiging en op deze website.

Thuis vaccineren: wie?

Kan je je door gezondheidsproblemen niet verplaatsen naar het vaccinatiecentrum, ook niet met hulp, dan zal je in overleg met je huisarts thuis gevaccineerd worden.

Dan kan bijvoorbeeld als je:

 • bedlegerig​​ bent.
 • een vorm van dementie​​ hebt die een verplaatsing naar het vaccinatiecentrum moeilijk maakt.
 • lijdt aan een ernstige psychiatrische problematiek​​.
 • je door een ernstige fysieke handicap niet kan verplaatsen.
 • je behandeling de verplaatsing naar het vaccinatiecentrum te risicovol maakt.

Je huisarts zal beoordelen of je beter thuis gevaccineerd wordt of toch naar het vaccinatiecentrum kan gaan.

Je huisarts zal dit met jou bespreken en met het vaccinatiecentrum een afspraak maken om je thuis te vaccineren. De huisarts kan dat zelf doen of een arts of verpleegkundige van het vaccinatiecentrum kan langs komen (de zogeheten 'mobiele equipes'). 

Wanneer en hoe kan je thuis gevaccineerd worden?

 1. Je huisarts zal je contacteren of contacteer zelf je huisarts.

  • Je huisarts zal in overleg met jou beslissen of je thuis gevaccineerd moet worden.
  • Je huisarts zal met jou ook afspreken of hij jou zelf zal vaccineren of dat een arts of verpleegkundige van het vaccinatiecentrum bij je langs komt.
 2. Krijg je een uitnodiging van het vaccinatiecentrum? Laat hen weten dat je niet kan komen, zo hoeven zij niet op jou te wachten en kunnen ze andere mensen helpen.
  • Bel naar het nummer van het vaccinatiecentrum dat op je uitnodiging staat.
  • Of annuleer je uitnodiging digitaal volgens de instructies die in de brief staan. Dit doe je via de knop ‘ik ben al gevaccineerd’.
 3. Je huisarts zal afspraken maken met het vaccinatiecentrum om er voor jou een vaccin af te halen of te regelen dat een arts of verpleegkundige langskomt.

Hoe snel je thuis gevaccineerd kan worden, zal je huisarts met je bespreken en hangt af van zijn mogelijkheden en die van het vaccinatiecentrum:

 1. Je huisarts moet daarvoor eerst met het vaccinatiecentrum een afspraak kunnen maken om een vaccin voor jou af te halen of het mobiele vaccinatieteam van het vaccinatiecentrum  voor jou aanvragen.
 2. Daarna zal je huisarts je vaccineren tijdens een van zijn huisbezoeken die hij normaal al bij je ging doen.
 3. Of de arts/verpleegkundige van het vaccinatiecentrum zal je laten weten wanneer zij in jouw buurt zijn om bij langs te komen voor vaccinatie.

Dat zal altijd wat langer duren dan mocht je naar het vaccinatiecentrum kunnen komen, maar je mag er zeker van zijn dat er een vaccin voor jou voorzien wordt.

Met welk vaccin word ik thuis gevaccineerd?

Alle beschikbare vaccins mogen gebruikt worden voor vaccinatie thuis. Welk vaccin gebruikt wordt, hangt af van de beschikbaarheid in het vaccinatiecentrum en hoe hanteerbaar het vaccin is voor thuisvaccinatie. Er wordt rekening gehouden met mogelijke leeftijdsbeperkingen. 

Je arts zal met jou bespreken welk vaccin er ingepland is, zodra die info gekend is.

De thuisvaccinatie is gratis

Het vaccin is gratis, ook als je thuis gevaccineerd wordt.

Als je thuis gevaccineerd wordt, kan je huisarts een huisbezoek aanrekenen, als hij of zij op geen andere manier vergoedingen ontvangt voor de geïnvesteerde tijd.

De vaccinatie door de arts of verpleegkundige van het vaccinatiecentrum is gratis.

Meer info voor huisartsen

Thuisvaccinatie: vraag en antwoord | Domus Medica