COVID-19-vaccinatie in collectiviteiten: vaccinatiedraaiboek

Hoe pak je als collectiviteit de vaccinatiecampagne optimaal aan? Dat verneem je in het vaccinatiedraaiboek. Het beschrijft alle stappen die je moet volgen om de coronavaccinatie, van A tot Z, vlot en veilig te laten verlopen. 

Dit draaiboek is alleen voor de collectiviteiten die een eigen vaccinatieteam hebben en dit kunnen organiseren binnen de eigen voorziening. De collectiviteiten zonder vaccinatieteam zullen later nog op de hoogte gebracht worden van de mogelijkheid van vaccinatie via de mobiele equipes van de vaccinatiecentra.

Ondertussen zijn we in Vlaanderen al een aantal weken bezig met het vaccineren van de bewoners en personeelsleden in de woonzorgcentra en sinds kort zijn we daarnaast gestart met de vaccinatie van zorgprofessionals in de ziekenhuizen. Vanaf de week van 15 februari zal ook de vaccinatie in de collectiviteiten van start gaan. 

Hoe zorg je ervoor dat de vaccinatiecampagne vlot en veilig verloopt? 

De organisatie van de coronavaccinatie verschilt niet wezenlijk van de jaarlijkse griepvaccinatie. In het draaiboek staat alles wat je moet weten en doen om de coronavaccinatie in je voorziening te organiseren. Op logistiek, communicatief, medisch en organisatorisch vlak. Van voorbereiding tot nazorg. Je vindt er o.m.: 

  • info over de werking, veiligheid, levering en het bewaren van het vaccin
  • wat je kan doen om vaccinatietwijfel bij het personeel (en zorggebruikers) tegen te gaan
  • wat de contra-indicaties zijn voor vaccinatie 
  • hoe je de vaccinatie praktisch voorbereidt
  • welke materialen en hoeveel personeel je moet voorzien
  • hoe de registratie in Vaccinnet gebeurt
  • hoe je de nazorg organiseert en eventuele bijwerkingen opvolgt. 

Het draaiboek bevat ook een heleboel nuttige tips en een handige checklist om na te gaan of je organisatie klaar is voor het vaccinatiemoment. Uit onderzoek blijkt dat een goede praktische organisatie van de vaccinatiecampagne bijdraagt tot een hogere vaccinatiegraad. Bereid je voorziening dus optimaal voor. 

Heb je nog vragen?

Blijf er niet mee zitten. Raadpleeg de nuttige links in het draaiboek of stel je vraag aan covac@vlaanderen.be. Succes!