Vervroegen van de tweede dosis Astrazeneca

  • 30 juni 2021

Vandaag leverde AstraZeneca de beloofde 700.000 vaccins aan ons land. Dit houdt in dat een groot aantal mensen hun tweede dosis van het vaccin maximaal 4 weken eerder kunnen ontvangen. Hierdoor zijn zij sneller optimaal beschermd tegen COVID-19, met inbegrip van de oprukkende Delta-variant. Ze kunnen zelf hun afspraak vervroegen, maar mogen ook de datum van hun 2e afspraak gewoon behouden.

Als je één van de mensen bent die voor de tweede prik met het AZ-vaccin 12 weken moest wachten, kan je deze 2e vaccinatie met maximaal 4 weken vervroegen.

Om een afspraak te kunnen maken voor een vervroegde tweede dosis, moet je vaccinatiecentrum uiteraard vrije momenten beschikbaar hebben.

Elk vaccinatiecentrum zal die vrije momenten zo snel mogelijk beschikbaar stellen, rekening houdend met zijn personeels- en vaccinatieplanning. De vaccins zullen alleszins zo snel mogelijk verdeeld worden over de vaccinatiecentra, zodat elk centrum uiterlijk tegen 6 juli over voldoende vaccins beschikt om afspraken te vervroegen.

Om overbelasting van de helpdesks van de vaccinatiecentra te verminderen, vragen we dat mensen zoveel mogelijk zelf hun afspraak voor een tweede dosis herplannen. En als het niet meteen lukt om een vrij moment te vinden, om het dan over enkele dagen opnieuw zelf te proberen. Wellicht is het vaccinatiecentrum immers nog bezig met zijn planning en moeten er nog vrije momenten beschikbaar worden gesteld. De vaccinatiecentra is ook gevraagd om via hun eigen websites en sociale media frequent te communiceren wanneer er vrije momenten zijn om afspraken te vervroegen.

De afspraak zelf verplaatsen kan via de bevestigingsmail van de originele afspraak voor de tweede dosis na 12 weken

Lukt het je niet om zelf de afspraak te verplaatsen, bel dan naar de helpdesk van je vaccinatiecentrum.