Vernieuw je COVID-certificaat voor je op reis vertrekt

  • 17 februari 2022

Steeds meer Europese landen vragen aan inkomende reizigers een bewijs van een herhalingsvaccinatie (booster). Check voor je vertrek de maatregelen van het land van je bestemming, en vergeet zeker niet je nieuwe COVID-certificaat te downloaden. Zo vermijd je onaangename verrassingen bij aankomst. Intussen is voor meer dan 6,7 miljoen mensen een certificaat van hun herhalingsvaccinatie beschikbaar. De certificaten kan je downloaden via CovidSafeBE of via één van de websites.

Verschillende EU-landen leggen bijkomende maatregelen op bij het reizen, zoals een verplicht certificaat van je herhalingsvaccinatie (booster). Alle maatregelen per land kan je terugvinden op https://reopen.europa.eu/nl en op https://www.info-coronavirus.be/nl/

Wie een herhalingsvaccinatie krijgt, bovenop een volledige inenting, ontvangt ook een extra certificaat. Deze booster zal worden weergegeven als dosis 3/3 op je nieuwe certificaat.
Als de eerste vaccinatie met een Johnson & Johnson-vaccin was, zal de dosis worden weergegeven als 2/1 bij één herhalingsvaccinatie, of 3/1 bij twee herhalingsvaccinaties.

De nieuwe certificaten verschijnen niet automatisch in de CovidSafe-app. Je moet onderaan op de knop “Controleer op nieuwe certificaten” drukken en aanmelden via Itsme of eHealth. Het certificaat is binnen 2 tot 7 dagen na de registratie van het vaccinatiecentrum beschikbaar in de app.

De certificaten zijn ook te downloaden via de websites van Mijn Burgerprofiel, Mijn Gezondheid, MyHealthViewer of Helena. Je kan ook via het automatische menu van de helpdesk op 078/78 78 50 (in Vlaanderen) of 02/ 214  19 19 (voor Brussel) het certificiaat per post aanvragen. Hou er rekening mee dat de postverzending enkele dagen extra in beslag kan nemen.

Intussen gebruiken meer dan 8 miljoen Belgen de CovidSafeBE app, de veiligste oplossing om de certificaten te bewaren. Via de app en de websites zijn 59 miljoen certificaten gedownload.

Samenwerking van overheden

De COVID-certificaten, de CovidSafeBE app en de CovidScanBE app zijn het resultaat van een nauwe samenwerking van de federale en regionale overheden van ons land, het eHealth-platform en Sciensano. Het agentschap Digitaal Vlaanderen staat in voor de bouw en het beheer van de oplossing.

Meer informatie: www.covidsafe.be