Verdeling van de coronavaccins in Vlaamse woonzorgcentra

  • 31 december 2020

In overleg met de sector en de 'hub-ziekenhuizen', die instaan voor de ontdooiing van de vaccins, heeft Zorg en Gezondheid een eerste planning opgesteld voor de verdere verdeling van COVID-19-vaccinaties in de Vlaamse woonzorgcentra. Tussen 4 en 6 januari ontvangen de 13 Vlaamse hub-ziekenhuizen naar verwachting ongeveer 44.800 diepgevroren vaccins, nadien volgen regelmatige leveringen. Met die voorraad zullen de ziekenhuizen vanaf 6 januari ontdooide vaccins laten bezorgen aan de woonzorgcentra. De eerste week gebeurt dat aan een tempo van ongeveer 1 woonzorgcentrum per dag per ziekenhuis, vanaf 11 januari wordt het tempo opgedreven afhankelijk van de mogelijkheden van het ziekenhuis.

Van ziekenhuis naar woonzorgcentrum

De meeste ziekenhuizen zullen hun eerste vaccins ontvangen op 4, 5 en 6  januari. Nadat ze een dag gebruiken voor de ontdooiing van de vaccins, kunnen ze vanaf 6 januari beginnen te leveren aan de woonzorgcentra. In de opstartweek zullen zij elke dag ongeveer 1 woonzorgcentrum per dag laten beleveren, zodat tegen 10 januari 42 woonzorgcentra hun bewoners gevaccineerd hebben. Aan dat tempo kunnen de verschillende ziekenhuizen en de woonzorgcentra gewend raken aan de procedures en de bestel- en registratiesystemen en er nog feedback op geven. Vanaf 11 januari wordt het levertempo opgedreven naar het maximum dat elk ziekenhuis aankan. Dat verschilt per ziekenhuis.

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke: “Na de succesvolle pilootvaccinaties in Puurs-Sint-Amands en in het Leuvense kunnen we volgende week starten met de verdere verdeling van vaccins naar al onze woonzorgcentra in Vlaanderen. We geven onze ziekenhuizen een paar dagen de tijd om op te starten, daarna komt de verdeling op volle snelheid. Tegen eind januari zouden de meeste woonzorgcentra hun eerste vaccinatieronde afgerond moeten hebben om hun kwetsbare bewoners te beschermen tegen COVID-19.”

Voorlopige planning voor de woonzorgcentra

Zorg en Gezondheid heeft de planning opgesteld welke woonzorgcentra die eerste week aan de beurt zullen komen. Volgende week volgt een meer uitgebreide en voorlopige planning voor de rest van de maand. 

Om te bepalen welk woonzorgcentrum wanneer aan de beurt komt, houdt Zorg en Gezondheid rekening met deze factoren:

  • De woonzorgcentra zijn bevraagd naar hun eigen voorkeur: in welke week en op welke dagen verkiezen zij zelf om de vaccinatie te organiseren. Met die voorkeuren wordt zoveel mogelijk rekening gehouden.
  • De ziekenhuizen zijn bevraagd naar hun mogelijkheden qua vaccinvoorraad en het tempo waarmee ze leveringen kunnen klaarmaken voor de woonzorgcentra in hun regio.
  • Voorzieningen die nog met een uitbraak kampen, worden gevraagd om hun vaccinatiemoment uit te stellen tot ze hun uitbraak onder controle hebben. Dat betekent een relatief beperkt en dalend aantal besmettingen. Voor de opstartweek zijn woonzorgcentra gekozen die momenteel geen besmettingen tellen bij hun bewoners en personeel.

In januari worden eerst de bewoners van de woonzorgcentra gevaccineerd. De vaccinatie is vrijwillig: de bewoners of zijn of haar vertegenwoordiger geeft dus toestemming voor de vaccinatie. Dat gebeurt mondeling en wordt genoteerd in het zorgdossier van de persoon. De vaccinatie wordt uitgesteld voor bewoners die ziek zijn op het moment van vaccinatie, koorts hebben of getest zijn en COVID-positief zijn. Vaccinatie is enkel afgeraden bij bewoners met een voorgeschiedenis van een allergische reactie op één van de bestanddelen van het vaccin of een eerdere vaccinatie.

De levering van vaccins aan de woonzorgcentra in Vlaanderen gebeurt vanuit 13 ziekenhuizen. Die zijn geselecteerd op basis van hun opslag- en logistieke mogelijkheden om de vaccins te bewaren aan de juiste temperaturen en ze te ontdooien en klaar te maken voor levering. Elk ziekenhuis zorgt voor het ontdooien en klaarmaken van de vaccins voor de woonzorgcentra in zijn regionale zorgzone, een bestaande geografische indeling voor samenwerking in de zorg.

Start communicatiecampagne

Op 4 januari start de Vlaamse overheid ook met een bredere informatiecampagne over vaccinatie Informatie- en motivatiemateriaal was al beschikbaar voor de woonzorgcentra en wordt verder verdeeld. Op 4 januari start ook een TV-spot op de Vlaamse zenders en online om de bevolking te informeren over de start van de vaccinaties. Al dit materiaal vind je op deze website.