Vanaf 5 augustus inhaalvaccinatie voor wie zijn tweede vaccin miste

  • 4 augustus 2021

Wie zijn tweede dosis vaccinatiemoment heeft gemist, kan vanaf donderdag 5 augustus ook zelf een nieuwe afspraak maken bij het vaccinatiecentrum waar de eerste dosis werd toegediend. 

Voor een vaccin dat twee dosissen vereist, zorgt de tweede dosis voor een verdere verhoging van de beschermingsgraad die een eerste dosis van een vaccin al biedt en zorgt ervoor dat die bescherming langer aanhoudt. Zeker voor de bescherming tegen bepaalde virusvarianten, zoals de 'Delta'-variant, is die tweede dosis heel belangrijk om de beschermingsgraad voldoende hoog te krijgen en te houden. 

Je tweede dosis later krijgen dan de voorziene periode, biedt een optimalere en veiligere bescherming dan je tweede dosis niet meer krijgen. 

Zoals eerder gecommuniceerd zullen de vaccinatiecentra extra momenten voor deze inhaalvaccinaties voorzien. 

Wie zijn tweede dosis afspraak heeft gemist kan vanaf donderdag een nieuwe afspraak maken. Wie zijn afspraak niet zelf kan verplaatsen, kan bellen naar de helpdesk van zijn/haar vaccinatiecentrum.

Op dit ogenblik komen ongeveer 45.000 personen hiervoor in aanmerking.  Dat is iets meer dan 1% van de personen met een afspraak voor een 2e dosis.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke: ‘Het is cruciaal dat we zoveel mogelijk Vlamingen de kans geven om hun tweede prik te halen. De dubbele vaccinatie leidt er immers toe dat de kans op een ziekenhuisopname herleid wordt tot quasi nul. Deze inhaalmomenten zijn dan ook een uitstekende zaak in functie van groepsimmuniteit.’

Op dit moment heeft 89,82% van de volwassen Vlamingen zijn eerste prik gehad. 79,28% is dubbel gevaccineerd.

Meer info

Inhaalvaccinatie: je tweede coronavaccin gemist?