Vanaf 1 juli ‘covid safe’ reizen in de EU met het COVID-certificaat

  • 16 juni 2021

Vanaf 1 juli zal reizen binnen de Europese Unie vlotter kunnen dankzij het persoonlijke COVID-certificaat dat de overheid vandaag voorstelt. Dit certificaat met een QR-code is te downloaden via de websites MijnGezondheid.be, MijnBurgerprofiel.be, MyHealthViewer.be of via de mobiele CovidSafeBE-app, en kan zowel digitaal als op papier gebruikt worden. Wie gevaccineerd is, recent een negatieve COVID-test aflegde of is hersteld na een positieve COVID-test, zal met het certificaat vanaf 1 juli kunnen aantonen dat hij ‘covid safe’ is om te reizen. Vanaf vandaag start de voorbereidingsperiode waarin mensen zich kunnen informeren en de certificaten leren kennen alvorens ze op zomervakantie vertrekken.

Minder dan een maand nadat Europa het licht op groen zette voor een Europees COVID-certificaat om te reizen, is het Belgische certificaat als één van de eerste in Europa klaar, dankzij de solide fundamenten die we tijdens de crisis en ervoor uitbouwden. Dit is ruim voor de start van de zomervakantie. Vanaf 1 juli kunnen de certificaten effectief gebruikt worden. Reis je voor 1 juli, dan blijven de oude regels nog van kracht.

Zo hebben we de komende 2 weken de tijd om iedereen uitgebreid te informeren over hoe reizen deze zomer in zijn werk zal gaan en geven we iedereen de tijd om de app en de COVID-certificaten te leren kennen”, legt Barbara Van Den Haute van Digitaal Vlaanderen uit. Digitaal Vlaanderen ontwikkelde de oplossing in nauwe samenwerking met de verschillende Belgische overheidsdiensten.

Naast de app kunnen burgers ook via de sites MijnGezondheid.be, MijnBurgerprofiel.be en MyHealthViewer.be de certificaten downloaden. Vanaf vandaag hebben de regio’s ook een telefonische helpdesk actief, en op vraag kan je daar een vaccinatiecertificaat ook per post laten toesturen”, licht Frank Robben van het eHealth-platform toe.

Vanmorgen ontving Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen een COVID-certificaat van haar vaccinatie in ons land. Zij vertrok vanmorgen op een demonstratiereis naar de eerste EU-landen die klaar zijn voor de COVID-certificaten vanaf 1 juli.

Het COVID-certificaat uitgelegd in 5 praktische vragen

Waar vind je het certificaat?

Het Belgische certificaat zal vanaf vandaag te downloaden zijn via de mobiele app CovidSafeBE en via de websites MijnGezondheid.be en MyHealthViewer.be. Ook de regionale sites van MijnBurgerprofiel.be, Brusselsgezondheidsnetwerk.be en RéseauSantéWallon.be bieden de certificaten aan. Op CovidSafe.be houden we een lijst bij van alle kanalen waar je de officiële certificaten kan vinden per regio.

De certificaten worden zoveel mogelijk digitaal aangeboden zodat ze snel kunnen aangeleverd worden. Via een automatische, digitale koppeling met de databanken van Vaccinnet en Sciensano is een COVID-certificaat al enkele dagen na vaccinatie of al 1,5 uur na een test beschikbaar. Je kan enkel je persoonlijke certificaat of dat van je kinderen downloaden. Best check je ruim voor je vakantie of alle informatie op het certificaat correct is. Mocht er iets niet correct zijn, meld het dan bij de callcenters per regio: zij kunnen aangeven wie te contacteren om een fout recht te zetten.

Wie dit verkiest, kan een certificaat (van vaccinatie, test of herstel) ontvangen in de persoonlijke eBox. Om dit aan te vragen, bel je naar de regionale callcenters waar je je rijksregisternummer opgeeft. Een vaccinatiecertificaat kan je ook per post toegestuurd krijgen; dit wordt naar je officiële adres verstuurd.

Hoe ziet zo’n certificaat eruit?

De certificaten zijn een Europese afspraak en bevatten een unieke QR-code (scannen lukt enkel via de specifieke app Covidscan.be). EU-lidstaten scannen deze code en kunnen zo nakijken of het certificaat correct en geldig is. Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de drie landstalen.

Er zijn 3 types certificaten:

  1. Een vaccinatiecertificaat, dat aangeeft wanneer je gevaccineerd werd. Dit certificaat is 1 jaar geldig vanaf de vaccinatiedatum.
  2. Een testcertificaat, als bewijs van een COVID-19-test met een negatief resultaat. Dit certificaat is 72 uur geldig, te tellen vanaf de afname van de test.
  3. Een herstelcertificaat, voor mensen die minstens 11 dagen hersteld zijn na een positieve COVID-19-test. Dit certificaat is 180 dagen geldig, te tellen vanaf de afname van de test.

Eén persoon kan meerdere certificaten hebben. Per vaccinatie en per test wordt er een certificaat aangemaakt. De certificaten van vaccinaties vermelden ook voor welke vaccinatie het certificaat wordt uitgereikt, bijvoorbeeld of dit de eerste of de tweede vaccinatie betreft van een type vaccin. Elke vaccinatie genereert dus een nieuw certificaat, met opnieuw een maximale geldigheidsduur.

Een certificaat kan bewaard worden als PDF-document op je smartphone, in de mobiele app CovidSafeBE of kan ook afgedrukt worden. Als je het certificaat afdrukt, kan je het vouwen zodat de QR-code aan de achterkant zit en de persoonlijke gegevens aan de binnenkant staan.

De app laat toe om een certificaat op te vragen, te tonen, te downloaden en te bewaren – zodat je dit ook kan tonen als er geen internet beschikbaar is. Als je de app toont, is in principe enkel de QR-code zichtbaar om te laten scannen, zodat je privacy optimaal gegarandeerd blijft.

De app is gratis, viertalig en beschikbaar voor iOS (smartphones van Apple) en Android (smartphones met Android besturingssysteem). De app zal werken op Android-toestellen vanaf versie Android 5 en op iPhone 5s toestellen of recenter (met minimaal iOS 12.5). Dit betekent concreet dat 96% van de smartphones in omloop de mobiele app kan gebruiken.

Aanmelden in de app kan het gemakkelijkst via Itsme of via één van de aanmeldopties van eHealth. Heb je ook certificaten voor je kinderen nodig, meld je dan aan via eHealth, selecteer één van de kinderen en download de beschikbare certificaten naar de mobiele app. In de toekomst zal de app verder uitgebouwd worden. Zo wordt onder meer gedacht aan een uitbreiding om de vereisten per land mee op te nemen in de app.

Wie heeft een certificaat nodig?

Elke inwoner van België boven de 6 jaar die een buitenlandse reis wil maken binnen Europa, zal met het COVID-certificaat kunnen bewijzen dat hij/zij ‘covid safe’ is. Een certificaat is persoonlijk. Dit betekent dat je per gezinslid een afzonderlijk certificaat krijgt. Ouders kunnen de certificaten van minderjarige kinderen opvragen. Kinderen jonger dan 6 jaar hebben geen certificaat nodig om te kunnen reizen.

Kinderen van 6 tot 18 jaar hebben net als volwassenen een certificaat nodig om te kunnen reizen. Op dit moment zullen dat meestal test- en herstelcertificaten zijn. Van zodra de leeftijdsgroep gevaccineerd wordt, komen er ook vaccinatie-certificaten voor deze groep.

Elke EU-lidstaat kan mogelijks andere voorwaarden stellen. De specifieke voorwaarden zullen per lidstaat op de Europese ReOpen-site vindbaar zijn. Als de kinderen samen met de ouders reizen, en de ouders zijn vrijgesteld van quarantaine, bijvoorbeeld omdat zij over een geldig vaccinatiecertificaat beschikken, dan is het advies van de Europese Commissie dat de minderjarige kinderen geen certificaat nodig hebben. Dat principe heet “eenheid van gezin” en dient om te vermijden dat ouders en kinderen niet samen zouden kunnen reizen. Het is aan de lidstaten om te bepalen of zij dit advies volgen.

Waarvoor heb je het certificaat nodig?

Vanaf 1 juli heb je het certificaat nodig om te bewijzen dat je ‘covid safe’ bent als je binnen de Europese Unie vrij en veilig wil reizen. De QR-code is een structuur die Europees is afgesproken en dus door alle EU-lidstaten vanaf 1 juli aanvaard wordt. Bij de grenscontrole kunnen de EU-lidstaten deze code scannen met een app en zo nakijken of het certificaat correct en geldig is. Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de drie landstalen.

Waar kun je terecht voor vragen/hulp?

Mocht er een fout op een certificaat voorkomen, of je hebt een inhoudelijke vraag of hulp nodig, kan er steeds telefonisch contact opgenomen worden via de callcenters (per gemeenschap):

  • Vlaanderen: 078 78 78 50 (9u-19u op weekdagen)
  • Brussel: 02 214 19 19 (9u-17u30 op weekdagen, 10u-17u30 in weekend en op feestdagen)
  • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 0 32 (9u-17u op weekdagen)
  • Wallonië: 071 31 34 93 (9u-19u van maandag tot en met zaterdag)

De callcenters kunnen geen gegevens van personen inkijken of doorgeven. Zij kunnen wel de opdracht geven om een certificaat voor een specifiek rijksregisternummer per eBox te versturen. Vaccinatiecertificaten kunnen zij ook per post versturen.

Er is specifieke informatie verspreid naar huisartsen, vaccinatiecentra en labo’s hoe zij kunnen omgaan met foutmeldingen van burgers over de data op een certificaat, en hoe dit recht te zetten.

Meer info

Alle info over de COVID-certificaten vind je op www.covidsafe.be.

Helpdesk

Met vragen over je COVID-certificaten kan je terecht bij de Vlaamse helpdesk op het nummer 078 78 78 50 (bereikbaar op weekdagen van 9u tot 19u).

Logo CovidSafeBe