Vaccinatieteller breidt uit naar data over alle Vlamingen en per gemeente

  • 22 januari 2021

Vanaf vandaag toont de Vlaamse vaccinatieteller elke dag hoeveel mensen in Vlaanderen al gevaccineerd zijn met een eerste én tweede dosis. De teller toont ook het aandeel 65+’ers dat al gevaccineerd is. Bovendien kan nu ook de vaccinatiegraad in elke Vlaamse gemeente gevolgd worden. Eerder toonde de vaccinatieteller nog enkel wie in de woonzorgcentra gevaccineerd werd.

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “Met onze vaccinatieteller tonen we duidelijk en overzichtelijk hoeveel mensen gevaccineerd zijn in Vlaanderen, met stap voor stap meer detail. Heel wat lokale besturen bijvoorbeeld willen weten hoeveel mensen in hun gemeente gevaccineerd zijn. Dat tonen we nu al in onze teller en zal natuurlijk relevanter worden wanneer we straks in de brede bevolking gaan vaccineren. Elke gemeente kan dan zijn vooruitgang op de voet volgen.”

De data over hoeveel Vlamingen gevaccineerd zijn, komt uit Vaccinnet, het systeem waarin alle toegediende vaccins worden geregistreerd. Begin deze week toonde de vaccinatieteller al hoeveel bewoners en personeelsleden gevaccineerd zijn in de Vlaamse woonzorgcentra. Ook deze cijfers blijven beschikbaar en zijn aangevuld met het aantal vaccinaties waarbij de tweede dosis werd toegediend.

Joris Moonens: ”Onze cijfers over het aantal vaccinaties in onze woonzorgcentra komen van een ander registratiesysteem dan Vaccinnet. Het zijn registraties die de woonzorgcentra zelf aanvullend doen en ze kunnen daardoor licht afwijken van de registraties in Vaccinnet. Je kan dus niet zomaar de cijfers uit de woonzorgcentra aftrekken van de globale teller om te weten hoeveel mensen buiten de woonzorgcentra gevaccineerd werden.”