Vaccinatie van de Belgische zeevarenden vandaag gestart

  • 2 juni 2021

Vanmorgen is de vaccinatie tegen COVID-19 van de Belgische zeevarenden van start gegaan. De vaccinaties vinden plaats in de haven van Antwerpen en nemen binnen enkele dagen ook in de haven van Zeebrugge een aanvang. Ongeveer 2.200 zeelui zullen in de loop van juni worden ingeënt. Het gaat om mensen die vaak maanden- of wekenlang van huis zijn, en die moeilijk in de reguliere campagne kunnen worden ingepland. België is daarmee het eerste Europese land dat deze groep tegen het virus inent.

Dr. Rob Verbist is haven -en huisarts van Mediport, en voert de vaccinaties in Antwerpen uit, samen met zijn team: “De zeevarenden van 41 jaar en ouder zullen het Johnson & Johnson vaccin toegediend krijgen, waarvan maar één dosis nodig is, wat in hun werksituatie zeer praktisch is. De jongere personen krijgen een Pfizer, volgens de recent ingevoerde leeftijdsgrens. Deze mensen moeten binnen een 5-tal weken terugkomen voor een 2e prik”.

Wilfried Lemmens, Gedelegeerd Bestuurder van de Koninklijke Belgische Redersvereniging (KBRV): “Wij zijn verheugd dat de Belgische overheid de Belgische zeelui in de komende weken zal vaccineren. Het is een teken van waardering voor onze zeelui en hun families voor de inzet, flexibiliteit en volharding die zij de voorbije 15 maanden getoond hebben. Het is eveneens een waarborg dat zij voor de volgende maanden op een veilige manier hun uitdagende job verder kunnen beoefenen en als dusdanig het handelsverkeer tussen de continenten zullen garanderen.”

Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Noordzee: “Zeevarenden zijn belangrijk voor onze economie. 90% van onze spullen thuis is met een zeeschip naar ons land gekomen. Tegelijk leven zeevarenden gedurende lange tijd op zee in gesloten groep. Gevaarlijk als er dan een corona-uitbraak is aan boord. Met een vaccin bieden we onze Belgische zeelui zekerheid om in bijzondere omstandigheden veilig te kunnen werken. Maar ook om zich veilig en zonder problemen naar buitenlandse havens te kunnen verplaatsen. België is het eerste land in Europa dat zeelieden vaccineert. Zo waarborgen we de continue werking van de scheepvaart.”