Vaccinatie in ziekenhuizen kan morgen starten

  • 17 januari 2021

Zorg en Gezondheid heeft vrijdag de vaccinatie voor het ziekenhuispersoneel noodgedwongen on hold gezet nadat Pfizer een verminderde levering van vaccins had aangekondigd. In de loop van het weekend vernam de Taskforce Vaccinatie van Pfizer dat er uiteindelijk maar 7.000 dosissen minder geleverd zullen worden in de week van 18 januari (voor heel België).

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid: “Het nieuws van Pfizer over de verminderde leveringen op vrijdag was zeer ongelukkig. Dit weekend werd duidelijk dat de impact beperkt bleef, waardoor de ziekenhuizen morgen alsnog kunnen starten met het vaccineren van hun ziekenhuispersoneel. Ook de vaccinaties in de woonzorgcentra kunnen volgende week doorgaan zoals gepland. Dat is goed nieuws en we hopen dat de volgende leveringen gegarandeerd kunnen blijven.”

Zorg en Gezondheid heeft de gevolgen voor de planning van volgende week bekeken.

De verminderde levering zal geen impact hebben op de vaccinatie voor de bewoners en het personeel in de woonzorgcentra. Het is belangrijk dat we de vaccinaties van deze kwetsbare groep onverminderd kunnen voortzetten. Vanaf maandag krijgen de eerste bewoners hun tweede dosis en beginnen de woonzorgcentra met de vaccinatie van hun personeelsleden.

Ook voor de ziekenhuizen kunnen we door de planning wat te herschikken de vaccinaties laten doorgaan. Vlaanderen beschikt hiervoor volgende week over 38.409 vaccins, incl. 1.000 Moderna vaccins. Dat betekent dat er vanaf morgen kan worden gestart met de vaccinatie van het zorgpersoneel van intensieve zorg en spoed en de covid-afdelingen in een aantal HUB-ziekenhuizen (= ziekenhuizen waar vaccins bewaard en verdeeld worden). Zorg en Gezondheid heeft per ziekenhuis op basis van het aantal personeelsleden van die diensten een quotum (aantal beschikbare dosissen) berekend. Het aandeel mensen dat kan gevaccineerd worden, zal verhogen naarmate het aantal vaccins toeneemt.

Zorg en Gezondheid brengt vandaag de HUB-ziekenhuizen op de hoogte van het aantal personen dat mag gevaccineerd worden en wanneer. Zorg en Gezondheid hoopt ook dat Pfizer zijn verdere beloftes nakomt zodat het zorgpersoneel van de ziekenhuizen en de eerste lijn zo snel mogelijk kan gevaccineerd worden.

De 8.747 vaccins die nu al beschikbaar zijn voor het zorgpersoneel in de HUB-ziekenhuizen kunnen vanaf morgen worden toegediend. Na de bijkomende leveringen die deze week worden verwacht, kunnen tot een voorlopig totaal van 38.409 personeelsleden gevaccineerd worden. Hierin zijn de 1000 vaccins van Moderna die in het Middelheimziekenhuis zullen worden toegediend inbegrepen.

De andere ziekenhuizen zullen we zo spoedig mogelijk laten weten wanneer zij kunnen starten met de vaccinatie van hun zorgpersoneel. Dit hangt af van het nakomen van de engagementen van Pfizer