Uitnodigen voor vaccinatie 12-15-jarigen starten – tweede dosis Pfizer na 21 dagen

  • 13 juli 2021

Sinds vandaag kunnen vaccinatiecentra uitnodigingen voor vaccinatie beginnen uit te sturen naar de 12- tot 15-jarigen. Deze jongeren kunnen zich vanaf vandaag ook aanbieden op QVAX, zodat ze snel opgeroepen kunnen worden wanneer er een vaccin beschikbaar komt. Alle nieuwe uitnodigingen voor een vaccinatie met Pfizer zullen vanaf vandaag ook verstuurd worden met een interval van 21 dagen tussen de eerste en de tweede dosis. Daarvoor was dat nog 35 dagen.

Vaccinatie van 12-15-jarigen

Vlaanderen telt ongeveer 299.000 12- tot 15-jarigen. Deze kinderen zullen de komende weken een uitnodiging per post op hun domicilieadres krijgen voor een vaccinatie met Pfizer, momenteel het enige vaccin dat al is goedgekeurd voor de vaccinatie van minderjarigen.

De 12- tot 15-jarigen hebben wel de toestemming van hun ouders nodig om gevaccineerd te kunnen worden. Ouders (of de wettelijke voogd) kunnen die toestemming geven door hun kind te begeleiden in het vaccinatiecentrum of door een schriftelijke toestemming mee te geven.

De vaccinatie van deze doelgroep draagt bij tot het verhogen van de algemene vaccinatiegraad en zo tot het bereiken van groepsimmuniteit.

Alle info over de vaccinatie van 12-15-jarigen

Tweede dosis Pfizer na 21 dagen

Bij nieuwe uitnodigingen voor een Pfizer-vaccinatie, zoals die naar de 12-tot 15-jarigen, wordt de tijd tussen de 1ste en de 2de dosis teruggebracht naar 21 dagen. Zo kan deze jongste groep zo snel mogelijk volledig gevaccineerd worden en proberen we nog zoveel mogelijk vaccinaties voor de schoolvakantie af te werken. 

Voor al geplande vaccinaties met Pfizer blijft de tweede dosis behouden op 35 dagen na de eerste dosis