Symptomen, besmetting en behandeling van HPV

Het humaan papillomavirus is een virus dat veel voorkomt en waarvan er meer dan 150 types bestaan. Een klein aantal types kan op lange termijn kankers veroorzaken. Het gaat hierbij vooral om baarmoederhalskanker (cervixkanker), maar ook andere anogenitale kankers en sommige keelkankers. Vooral via intiem en seksueel contact kunnen die types verspreid worden. Gelukkig verdwijnen de infecties meestal vanzelf. Er zijn momenteel twee HPV-vaccins op de markt in België. Eén ervan is gericht tegen 2 types HPV (type 16 en 18) die betrokken zijn bij het ontstaan van ongeveer 74 % van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Een tweede vaccin beschermt tegen 5 bijkomende types (type 31, 33, 45, 52 en 58) beschermt die ook kankers kunnen veroorzaken en tegen 2 types (type 6 en 11) die genitale wratten veroorzaken.

Symptomen

Je kunt heel lang met een HPV-infectie rondlopen zonder dat je er wat van merkt. Wanneer het virus afwijkende cellen in de baarmoederhals veroorzaakt, kan dat een verkleurde afscheiding veroorzaken in de vagina. Die afwijkende cellen ter hoogte van de baarmoederhals kunnen opgespoord worden via een uitstrijkje. Voor andere kankers zijn er geen systematische onderzoeken mogelijk.

Besmetting

HPV wordt vooral overgebracht door intiem en seksueel contact. Dit hoeft niet per se vrijen te zijn, het virus kan ook door huid-op-huidcontact worden overgedragen, vooral in de schaamstreek, maar ook via je handen en vingers. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van seksueel actieve vrouwen besmet is. Condooms verminderen de kans op besmetting maar beschermen je zeker niet volledig tegen een HPV-infectie.

Voorzorgsmaatregelen

Omdat het vaccin niet tegen alle types HPV beschermt, blijven andere voorzorgsmaatregelen nodig. Zo blijft het belangrijk dat vrouwen vanaf de leeftijd van 25 jaar om de 3 jaar een uitstrijkje laten nemen door hun arts. Ook veilig vrijen is erg belangrijk als bescherming tegen HPV en andere seksueel overdraagbare infecties. Condooms verminderen de kans op besmetting maar beschermen je niet volledig tegen een HPV-infectie.