QVAX terug open voor wie eerste uitnodiging voor vaccinatie niet benut of geweigerd heeft

  • 1 juli 2021

Wie niet is ingegaan op zijn eerste uitnodiging tot vaccinatie of die zelfs uitdrukkelijk geweigerd heeft, kan zich vanaf vandaag terug aanbieden op QVAX en opgeroepen worden voor vaccinatie. Wie de vaccinatie uitdrukkelijk geweigerd heeft, kan nu zelf zijn weigering intrekken via QVAX. Deze mensen worden ook een tweede keer uitgenodigd per post, die uitnodigingen zijn eerder deze week al gestart.

In Vlaanderen gaat de overgrote meerderheid van de mensen in op zijn uitnodiging tot vaccinatie. Zo hebben vandaag iets meer dan 82% van de volwassen Vlamingen een eerste vaccinatie tegen COVID-19 gekregen.

QVAX opnieuw beschikbaar

Er zijn echter ook een paar honderdduizenden mensen die niet zijn ingegaan op hun eerste uitnodiging tot vaccinatie. Deze mensen worden sinds deze week opnieuw uitgenodigd met een brief in de bus, net zoals de eerste keer. Die uitnodigingen starten wanneer een vaccinatiecentrum al de mensen vanaf 16 jaar een eerste keer heeft uitgenodigd.

In afwachting van hun tweede uitnodiging kunnen deze mensen vanaf vandaag ook opnieuw opgeroepen worden via QVAX wanneer een vaccin beschikbaar is. Als er op QVAX geen jongeren meer op de reservelijst van het vaccinatiecentrum staan, kunnen vanaf vandaag dus mensen opgeroepen worden die hun eerdere uitnodiging niet benut hebben. Tot nu toe konden deze mensen zich wel inschrijven op QVAX, maar werden ze niet mee opgeroepen als reserve.

Deze mensen moeten zich uiteraard eerst wel inschrijven op QVAX en hun beschikbaarheden aanduiden of updaten.

Weigering intrekken

Wie zijn vaccinatie uitdrukkelijk geweigerd heeft, moet eerst zijn weigering intrekken voor hij opnieuw uitgenodigd kan worden of via QVAX opgeroepen kan worden. De weigering intrekken kan vanaf vandaag ook via QVAX. Je moet je daarvoor 'reactiveren voor COVID-19 vaccinatie'.

Zodra je dat gedaan hebt, kom je opnieuw in de rij om een brief te ontvangen met uitnodiging voor vaccinatie en kan je opnieuw via QVAX opgeroepen worden als reserve.

Meer uitleg hoe je weigering in te trekken