Polio

Vaccinatie tegen polio

Vaccinatie tegen polio is de enige wettelijk verplichte vaccinatie in België. Ouders moeten een bewijs van volledige vaccinatie aan de gemeente bezorgen ten laatste op het moment dat hun kind 18 maanden wordt. Poliovaccinatie maakt deel uit van het basisvaccinatieschema:

Leeftijd Gecombineerd vaccin dat beschermt tegen Merknaam (gratis aanbod)
8 weken difterie, tetanus, kinkhoest, polio, Hib*, hepatitis B  Hexyon
12 weken difterie, tetanus, kinkhoest, polio, Hib*, hepatitis B  Hexyon
16 weken difterie, tetanus, kinkhoest, polio, Hib*, hepatitis B  Hexyon
15 maanden difterie, tetanus, kinkhoest, polio, Hib*, hepatitis B Hexyon
6 jaar (1ste leerjaar lager onderwijs) difterie, tetanus, kinkhoest, polio  Tetravac

* Haemophilus influenzae type b

Als je kind om één of andere reden niet met een combinatievaccin kan of mag gevaccineerd worden, dan kan het gratis vaccin Imovax Polio gebruikt worden dat enkel tegen polio beschermt. Dan zijn de aanbevolen vaccinatiemomenten op 8 weken, 16 weken en op 15 maanden voldoende voor de wettelijke regeling maar wordt ook de vaccinatie op 6 jaar aangeraden.

Inhaalvaccinatie

Wanneer je niet of niet volledig bent gevaccineerd tegen polio, kan het zinvol zijn deze vaccinatie te vervolledigen. Vraag raad aan je arts.

Ook personen die afkomstig zijn uit landen waar polio nog voorkomt, krijgen bij aankomst in België de vaccinatie tegen polio aangeboden als ze geen vaccinatie kregen bij het verlaten van dat land. Dat is een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie en geldt ook voor volwassenen. Voor volwassenen is het vaccin Imovax Polio gratis voor de extra vaccinatie.

eurotekenDeze vaccins zijn gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, als je arts ze via Vaccinnet bestelt. Je betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen. Als Kind en Gezin of een Centrum voor Leerlingenbegeleiding het vaccin toedient, betaal je ook niet voor de raadpleging. Koop je het vaccin op doktersvoorschrift bij de apotheker, dan kan de Vlaamse overheid de kosten niet terugbetalen. Voor volwassenen die recent afkomstig zijn van een land waar polio nog voorkomt, is het vaccin Imovax Polio gratis voor de extra vaccinatie.

Polio: symptomen, besmetting en behandeling

Polio(myelitis) of kinderverlamming is een ernstige virale zenuwinfectie die spierverlamming en hersenvliesontsteking veroorzaakt. Polio kan niet behandeld worden, alleen de symptomen kunnen bestreden worden. Vaccinatie tegen polio is de enige wettelijk verplichte vaccinatie in België. Sinds de invoering van de verplichte vaccinatie komt polio niet meer voor in Vlaanderen en ondertussen ook niet meer in Europa. Omdat de ziekte wel nog voorkomt in sommige andere landen, is het belangrijk deze vaccinatie te blijven toedienen aan de kinderen.

Symptomen

  • Koorts, hoofdpijn en een stijve nek
  • Verzwakking en verlamming van de armen en benen
  • Ademhalingsproblemen

De symptomen treden gewoonlijk 3 tot 35 dagen na besmetting op.

Besmetting

  • Polio wordt veroorzaakt door het poliovirus.
  • Polio wordt overgedragen via voedsel of water dat besmet is met ontlasting.
  • Een persoon met polio is weken lang besmettelijk door uitscheiding van het virus via de stoelgang.

Behandeling

Er is geen behandeling om polio te genezen. Je kan alleen de symptomen behandelen.

icoon voor spuit
Aanbevolen voor
teddybeer: 0-3 jaar Baby's, peuters en kleuters
rugzak: 4-18 jaar Kinderen en jongeren
Gratis voor
teddybeer: 0-4 jaar Baby's, peuters en kleuters
rugzak: 5-18 jaar Kinderen en jongeren