Mogelijkheid tot bijkomende dosis na Janssenvaccin door maatregelen in andere Europese landen

  • 16 februari 2022

België beschouwt een eerste vaccinatie met het Janssenvaccin, gevolgd door een extra dosis met het Janssenvaccin of een mRNA-vaccin, als een volledig vaccinatieschema. De extra dosis wordt in ons land dus gezien als een boosterdosis. Dit vaccinatieschema, dat dus bestaat uit twee dosissen, is voor ons land voldoende voor een positief Covid Safe Ticket en het Europees Digitaal Corona Certificaat.  

In Frankrijk en Duitsland daarentegen bestaat een volledig vaccinatieschema voor mensen die gestart zijn met het Janssenvaccin sinds januari van dit jaar uit drie dosissen, namelijk het eerste Janssenvaccin gevolgd door twee mRNA vaccins (namelijk één om het basisschema te vervolledigen en het andere als booster). Dit vaccinatieschema is in deze landen nodig om te kunnen deelnemen aan culturele, sportieve, … activiteiten, maar ook om toegang te krijgen tot horeca. et Groothertogdom Luxemburg heeft beslist om dit vaccinatieschema aan te bieden aan haar burgers wiens schema is gestart met een Janssenvaccin, en dit op vrijwillige basis.   

De IMC Volksgezondheid heeft vandaag beslist om deze mogelijkheid ook in ons land in te voeren voor personen die het Janssenvaccin kregen. De personen die dit vaccinatieschema wensen, kunnen een herhalingsvaccinatie krijgen vanaf 3 maanden na de tweede dosis. Zij kunnen binnenkort contact nemen met het vaccinatiecentrum in hun buurt om een afspraak te maken en krijgen ook alle nodige informatie over deze derde dosis.  

De komende dagen wordt de praktische organisatie van dit vaccinatieaanbod besproken en geconcretiseerd met de vaccinatiecentra. Via deze website en de website van uw vaccinatiecentrum blijft u op de hoogte  van wanneer deze vaccinaties zullen starten en hoe u een afspraak kan maken in uw vaccinatiecentrum.

Deze vaccinatie is vrijwillig en gratis, en enkel mogelijk voor volwassenen. Het Janssenvaccin werd namelijk niet toegediend aan minderjarigen.