Meningokokken C

Vaccinatie tegen meningokokken C

Vaccinatie tegen meningokokken C maakt deel uit van het basisvaccinatieschema:

Leeftijd Vaccin dat beschermt tegen Merknaam (gratis aanbod)
15 maanden meningokokken van serogroep C NeisVac-C

Dit vaccin wordt gelijktijdig gegeven met het vaccin tegen difterie, tetanus, kinkhoest, polio, Hib en hepatitis B op de leeftijd van 15 maanden.

Er wordt alleen tegen meningokokken van serogroep C gevaccineerd in het vaccinatieprogramma. Een vaccin tegen andere serogroepen kan aangewezen zijn wanneer je op reis gaat naar een land waar die soorten meningokokken frequent voorkomen.

Inhaalvaccinatie

Voor wie als baby geen vaccinatie tegen meningokokken van serogroep C gekregen heeft boven de leeftijd van 1 jaar, wordt inhaalvaccinatie aanbevolen.

eurotekenDeze vaccins zijn gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, als je arts ze via Vaccinnet bestelt. Je betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen. Als Kind en Gezin of een Centrum voor Leerlingenbegeleiding het vaccin toedient, betaal je ook niet voor de raadpleging. Koop je het vaccin op doktersvoorschrift bij de apotheker, dan kan de Vlaamse overheid de kosten niet terugbetalen.

Meningokokken C: symptomen, besmetting en behandeling

Een meningokokkeninfectie is een ernstige bacteriële ziekte die hersenvliesontsteking (meningitis), hersenontsteking (encefalitis) of bloedvergiftiging (sepsis) kan veroorzaken.

Symptomen

Symptomen treden op binnen 2 tot 7 dagen na besmetting. De vroege tekenen van hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging door meningokokken zijn:

 • slaperigheid, verwarring
 • koorts
 • misselijkheid, braken
 • zware hoofdpijn
 • overgevoeligheid voor licht en geluid
 • gewrichtspijn
 • typische huiduitslag, met kleine rode vlekjes die zich snel verspreiden over de huid en niet verdwijnen of verkleuren als je erop drukt.

Een meningokokkeninfectie kan zich zeer snel ontwikkelen. Bij jonge kinderen kunnen klassieke symptomen achterwege blijven bij het begin van de ziekte. Als er een vermoeden is van hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, moet je onmiddellijk een arts waarschuwen.

Besmetting

 • De ziekteverwekker is een bacterie, namelijk de meningokok of Neisseria meningitidis.
 • Er zijn verschillende serogroepen waarvan A, B, C, W135 en Y  de gevaarlijkste zijn voor de mens.
 • Meningokokken worden overgedragen door verspreiding van druppeltjes (hoesten en niezen) of door direct contact met besmette personen.
 • Een deel van de bevolking heeft de bacterie (tijdelijk) in de keel of in de neus zonder ziek te zijn. Ze zijn kiemdragers en vormen vaak de bron van verspreiding van ziekte.

Behandeling

Antibiotica.

icoon voor spuit
Aanbevolen voor
teddybeer: 0-3 jaar Baby's en peuters
Gratis voor
teddybeer: 0-4 jaar Baby's, peuters en  kleuters
rugzak: 5-18 jaar Kinderen en jongeren