Mazelenvaccinatie belangrijk

Naar aanleiding van recente nieuwsitems waarbij het mazelenvaccin ten onrechte in een negatief daglicht geplaatst werd, willen we hier correcte informatie geven.

Het vaccin tegen mazelen, bof en rubella is een zeer goed en veilig vaccin dat al meer dan 30 jaar bestaat. De bijwerkingen van dit vaccin zijn vergelijkbaar met die van andere vaccins, namelijk vooral wat lokale pijn, roodheid en zwelling en eventueel wat koorts in de eerste paar dagen.

Het vaccin veroorzaakt geen autisme of andere aandoeningen die men eraan toeschrijft omdat men er de oorzaak niet van kent. Dit is al in de jaren negentig duidelijk aangetoond.

Mazelen is een zeer besmettelijke en ernstige ziekte. Vroeger maakten bijna alle kinderen de ziekte door. Bij wie de ziekte doormaakt, is het risico op sterfte 1 op 1.000 en is er ook evenveel risico op verwikkelingen met hersenontsteking met blijvende letsels. Als er niet gevaccineerd zou worden, zouden dus jaarlijks meer dan 100 kinderen in België aan de gevolgen van mazelen sterven en nog eens meer dan 100 kinderen blijvende letsels overhouden aan een hersenontsteking. Vaccinatie is de beste en de enige veilige manier om uw kind en uzelf te beschermen.

Omdat mazelen zeer besmettelijk is, is het nodig dat meer dan 95% van de bevolking volledig gevaccineerd is en dat de vaccinatie tijdig gebeurt. Momenteel gebeurt dit bij jonge kinderen op de leeftijd van 12 maanden en in het 5de leerjaar. Kinderen jonger dan één jaar kunnen nog niet volwaardig gevaccineerd worden. Daarom is het belangrijk dat de entourage van baby’s goed beschermd is (cocoonvaccinatie). Kijk daarom de vaccinatiestatus na van alle huisgenoten en vraag dit ook aan mensen die voor uw baby zorgen. Iedereen kan zijn gegevens raadplegen via www.myhealthviewer.be voor zover er al vaccinatiegegevens geregistreerd werden in het systeem.

Voor reizen naar streken waar mazelen nog meer voorkomt, kunnen baby’s vanaf de leeftijd van 6 maanden een voorlopige vaccinatie krijgen. Deze beschermt nog niet volledig maar toch al ten dele. Vanaf de leeftijd van 12 maanden blijven de twee normaal aanbevolen vaccinaties dan ook nog nodig.

Voor de lijst met landen waar mazelen nog meer voorkomt verwijzen we naar www.reisgeneeskunde.be. Deze site wordt maandelijks up-to-date gehouden.

Zowel de eventuele vervroegde vaccinatie voor baby’s als inhaalvaccinaties voor volwassenen mogen gebeuren met de vaccins die de artsen-vaccinatoren gratis kunnen bestellen.