Mazelen, geen kinderziekte!

 
Wat je moet weten over de mazelen

1. 'Kinderziekte' voor volwassenen

Je bent tussen 20 en 45 jaar? In de fleur van je leven! En toch loop net jij een verhoogd risico op mazelen. Hoe dat komt? Je bent wellicht niet 2 keer gevaccineerd in je kindertijd. Bovendien is de kans groot dat jij, net als vele anderen jonger dan 45, die vervelende ziekte nog niet hebt gehad. Wat kan je doen?
 


2. S.O.S. dokter

Kijk je vaccinatiestatus na op je vaccinatiekaart of check het bij je huisarts. Zo weet je meteen hoeveel vaccinaties je al hebt gehad. Nog geen 2 spuitjes gekregen? Dan laat je je best vaccineren, zeker wanneer je soms reist. Want de mazelen zijn nog niet verdwenen. Ze zijn bovendien bijzonder besmettelijk.
 


3. Jij onder de vlekken, anderen onder de vlekken

Mazelen is besmettelijk van 4 dagen voor de eerste vlekjes verschijnen, tot 4 dagen nadat ze verdwenen zijn. Je blijft dus best een tijdje thuis uitzieken. Want er is geen geneesmiddel dat de ziekte bestrijdt, alleen om de symptomen te onderdrukken. Bovendien vermijd je zo vrienden of familie te besmetten. Vooral ouders van baby'tjes jonger dan 1 jaar zullen je dankbaar zijn, want die kleintjes kunnen nog niet beschermd worden met een vaccinatie.
 


4. Mazelen, makkelijk te herkennen?

  • Mazelen start als een verkoudheid met koorts en hoest. Dan komen er lichtroze vlekjes.
  • In een later stadium worden het rodere vlekjes over je hele lichaam. Jawel, je hele lichaam.
  • Ook je ogen kunnen bloeddoorlopen zijn. Maar daar stopt het jammer genoeg niet.
  • Je kan er ook een longontsteking of hersenontsteking van oplopen.