Jos Hermans (96) is eerste Vlaming die gevaccineerd is

  • 28 december 2020

In het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs-Sint-Amands is vandaag de eerste persoon in Vlaanderen ingeƫnt met een coronavaccin. De 96-jarige Jos Hermans, de oudste bewoner van het woonzorgcentrum, kreeg er om 11 uur het vaccin van Pfizer-BioNTech toegediend.

De vaccins voor het woonzorgcentrum waren maandagochtend rond 8.40 uur vertrokken vanuit campus Gasthuisberg van het UZ Leuven. Daar waren ze zaterdag aangekomen vanuit de productiefaciliteit van Pfizer in Puurs, slechts op enkele kilometers van het woonzorgcentrum.

Om 10.45 uur werd het vaccin opgetrokken en verdund, de inenting gebeurde om 11 uur. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) keek van buiten mee door het raam. Hij kon vooraf ook even spreken met Jos. Die vertelde de minister dat hij zich goed voelde en niet te zenuwachtig was. Jos Hermans greep de gelegenheid aan om de medewerkers van het woonzorgcentrum te bedanken. "Ik wil het personeel hartelijk bedanken voor alle zorgen. Dat wordt te weinig gezegd."

Minister Beke noemt Jos een belangrijk voorbeeld voor alle mensen die nog twijfelen om gevaccineerd te worden. "Ik wil iedereen oproepen om mee te doen", zegt Jos. "Als iedereen een spuit laat zetten, krijgen we onze vrijheid terug. Dan kunnen mijn kinderen en kleinkinderen weer op bezoek komen." Het vaccin werd toegediend door Hermans' persoonlijke huisarts, dokter Saskia Wille. "Hier in de buurt is het gebruikelijk dat de huisartsen bij de bewoners langskomen om bijvoorbeeld ook het griepvaccin te zetten", zegt ze. "Voor dit vaccin doen we hetzelfde."

Jos zei na afloop dat de inenting geen pijn deed. "Ik voel me plots dertig jaar jonger", grapte hij.

Vanaf maandagmiddag zullen de andere bewoners van Sint-Pieter gevaccineerd worden. Dat gebeurt door de Coƶrdinerend en Raadgevend Arts (CRA) en twee huisartsen, bijgestaan door medewerkers van de verpleegkundige dienst. De drie artsen nemen elk een van de drie afdelingen voor hun rekening.