Je afspraak voor coronavaccinatie

Je maakt een afspraak voor de vaccinatie tegen corona door online of telefonisch je uitnodiging te bevestigen. Je krijgt die persoonlijke uitnodiging per post (vaak ook per e-mail). Daarin vind je de website of het telefoonnummer om te bevestigen of je ingaat op die uitnodiging. Zodra je hebt bevestigd, ligt je afspraak vast en verwachten we je in het vaccinatiecentrum. 

Reageer binnen de 30 dagen op je uitnodiging. Daarna vervalt je uitnodiging.

Raadpleeg hier de stappen om je uitnodiging te bevestigen, te verplaatsen of je vaccinatie te weigeren.

2 prikken, 2 afspraken

Een basisvaccinatie tegen corona bestaat bij de meeste vaccins uit 2 vaccinaties. Bij je uitnodiging voor je eerste prik krijg je dan meteen ook een afspraak voor de tweede inenting. Zorg er dus voor dat je je ook vrijhoudt voor dat tweede vaccinatiemoment. De tijd tussen de eerste en de tweede dosis is afhankelijk van het type vaccin. 

De boosterprik

De procedure voor een boosterprik is dezelfde als voor je eerste prik. Je maakt een afspraak door online of telefonisch je uitnodiging te bevestigen. Je krijgt die persoonlijke uitnodiging per post (vaak ook e-mail). Daarin vind je de website of het telefoonnummer om te bevestigen of je ingaat op die uitnodiging. Zodra je hebt bevestigd, ligt je afspraak vast en verwachten we je in het vaccinatiecentrum.  

Afspraak bevestigen

Afhankelijk van je vaccinatiecentrum vermeldt je uitnodigingsbrief wel of geen voorstel van vaccinatiemomenten. Passen de voorgestelde tijdstippen voor jou, dan kan je ze gewoon bevestigen. Dat kan telefonisch of online. Volg daarvoor de instructies in je uitnodigingsbrief, of volg deze stappen om je uitnodiging te bevestigen.

Afspraak verplaatsen

Wil je je laten vaccineren, maar ben je niet beschikbaar op het voorgestelde moment? Probeer eerst of je je toch niet kan vrijmaken. Op je werk heb je bijvoorbeeld recht op vaccinatieverlof. Lukt het echt niet? Dan kan je een ander tijdstip boeken.

Een afspraak verplaatsen kan telefonisch of online. Volg daarvoor de instructies in je uitnodigingsbrief of volg deze stappen om je uitnodiging te verplaatsen.

De locatie waar je gevaccineerd wordt, kan je niet wijzigen. Alleen als je om een medische reden niet naar het vaccinatiecentrum kan komen, kan je een alternatief vragen of thuis gevaccineerd worden.

Afspraak weigeren

De prik tegen corona is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Elke gevaccineerde persoon is een extra barrière voor de verspreiding van het COVID-19-virus. Wil je je toch liever niet laten vaccineren tegen COVID-19? Laat het ons zeker weten. Je ontvangt dan ook geen herhalingsbrief of e-mail meer. 

Een afspraak weigeren kan telefonisch of online. Volg daarvoor de instructies in je uitnodigingsbrief, of volg deze stappen om je uitnodiging te weigeren.

Vaccinatiecentra: locatie en openingstijden

Je krijgt je vaccinatie in één van de vaccinatiecentra in Vlaanderen. In je uitnodigingsbrief lees je in welk vaccinatiecentrum je verwacht wordt. Dat is bepaald op basis van je woonplaats. Je kan geen ander vaccinatiecentrum kiezen.

De openingstijden van de vaccinatiecentra verschillen per locatie. Als je de afspraak maakt, geef je een tijdstip aan waarop je gevaccineerd wilt worden.

Vragen over je gezondheid 

In sommige situaties kan het beter zijn om je vaccinatie tijdelijk uit te stellen. Overleg zelf met je arts of je gevaccineerd mag worden als je:

  • ooit een onmiddellijke of ernstige allergische reactie had na een vorig vaccinatie of als je na inname van een geneesmiddel dringende medische zorg nodig had.
  • je je ziek of grieperig voelt, of koorts hebt boven 38°C. Stel je afspraak dan uit en maak een nieuwe als je volledig genezen bent. 
  • je kort geleden corona hebt gehad.
    • Had je geen corona-symptomen of voelde je je niet ziek? Je mag dan een vaccinatie krijgen vanaf 14 dagen na die test. 
    • Had je corona-symptomen en voelde je je ziek? Je mag in dat geval pas een vaccinatie krijgen als je 14 dagen geen klachten van corona meer hebt.

Als je zwanger bent, mag je gevaccineerd worden. Als je hierover nog vragen hebt, stel je die best vooraf aan je arts. De vaccinatie heeft ook geen invloed op je vruchtbaarheid.