Inschrijven op de reservelijst van een vaccinatiecentrum via QVAX

Via QVAX kan je je online inschrijven op een elektronische reservelijst voor vaccinatie in het vaccinatiecentrum in je buurt. Je kan er aangeven op welke momenten je beschikbaar bent om snel te worden opgeroepen.

Als een vaccinatiecentrum dan mensen nodig heeft om snel vrijgekomen vaccinatieplaatsen in te vullen, zal het centrum via de elektronische reservelijst van QVAX automatisch de mensen met hoogste prioriteit (bv. de oudsten) kunnen oproepen die hebben aangegeven dan beschikbaar te zijn.

Je krijgt dan een sms en e-mail en wordt gevraagd om snel te reageren, meteen online te bevestigen dat je de vrijgekomen plaats inneemt en je naar het vaccinatiecentrum te begeven.

Ben je jonger dan 41 jaar, dan kan je via QVAX ook aangeven dat je kandidaat bent om gevaccineerd te worden met een Janssen-vaccin

Welke vaccinatiecentra gebruiken QVAX?

Deze vaccinatiecentra hebben aangegeven om gebruik te maken van QVAX

Vaccinatiecentra die nog niet werken met QVAX, werken nog met een eigen reservelijst. Contacteer je vaccinatiecentrum om je op die reservelijst te plaatsen. Deze centra ook later nog kiezen om met QVAX te starten. 

Hoe werkt het?

1. Registreer je online via QVAX.be 

 • Iedereen kan zich inschrijven die
  • ouder is dan 16 jaar.
  • nog geen uitnodiging ontvangen heeft voor vaccinatie.
 • Je vult een aantal gegevens in: naam, rijksregisternummer, e-mail en telefoonnummer.
 • Je duidt aan op welke momenten  je de komende week of weken  beschikbaar bent om snel naar het vaccinatiecentrum te gaan. Je engageert je dat je die kalender up-to-date houdt en daadwerkelijk beschikbaar bent op die momenten. 

2. Je vaccinatiecentrum heeft vaccins over en roept mensen op van de reservelijst

Het vaccinatiecentrum vaccineert eerst mensen die een uitnodiging tot vaccinatie gekregen hebben. Maar soms komen mensen niet opdagen voor hun afspraak en heeft het vaccinatiecentrum een paar dosissen op overschot. Dan doet het vaccinatiecentrum een beroep op de reservelijst uit QVAX. 

 • Het vaccinatiecentrum stuurt via QVAX een sms en e-mail naar de meest prioritaire mensen die op de reservelijst staan om hen te vragen snel naar het vaccinatiecentrum te komen. 
 • De oproepen gaan eerst naar de mensen met de hoogste prioriteit: eerst naar de oudste mensen, dan naar mensen met onderliggende aandoeningen. Het is dus niet zo dat wie zich eerst heeft ingeschreven, eerst opgeroepen zal worden. 

3. Word je opgeroepen van de reservelijst? Bevestig snel en ga naar het vaccinatiecentrum

Krijg je een sms en/of-email?

 • Dan moet je bevestigen dat je snel naar het vaccinatiecentrum zal komen. Als je niet op tijd reageert, heb je je kans gemist en wordt de volgende persoon op de reservelijst opgeroepen. 
 • Zodra je bevestigt, zal je online doorgestuurd worden naar een reservatiesysteem om een afspraak te maken hoe laat precies je in het vaccinatiecentrum verwacht wordt voor je vaccinatie. Je boekt dan meteen ook je tweede vaccinatiemoment (voor de meeste vaccins zijn er immers twee dosissen nodig). Hie zie je hoe je in het reservatiesysteem een afspraak maakt
 • Als je niet lukt om zelf online je afspraak te maken, kan je ook bellen naar de helpdesk van je vaccinatiecentrum om je te helpen. 

Je weigering tot vaccinatie intrekken via QVAX

Sinds 1 juli kan je via QVAX aangeven dat je nu wel gevaccineerd wil worden, nadat je eerder de vaccinatie geweigerd hebt. Dat heet de 'reactivatie voor COVID-19 vaccinatie'. Je reactiveert je vaccinatiecode, die je eerder had gedeactiveerd door het vaccin te weigeren. 

Zodra je dat gedaan hebt, kom je opnieuw in de rij om een brief te ontvangen met uitnodiging voor vaccinatie en kan je opnieuw via QVAX opgeroepen worden als reserve.

Je weigering intrekken

 1. Surf naar www.qvax.be en log je in op je bestaande profiel of maak een nieuw profiel aan.
 2. Wanneer je op het scherm komt waar je je vaccinatiecentrum moet kiezen, verschijnt er een tekst 'Uw persoonlijke vaccinatiecode staat gedeactiveerd'. Als die tekst verschijnt, betekent dat dat je niet meer uitgenodigd kan worden voor vaccinatie. Om dat aan te passen, klik je op de knop om naar je accountinstellingen te gaan
  screenshot weigering intrekken 1
 3. In je accountinstelling staat bovenaan opnieuw dat je 'reactivatie voor COVID-19 vaccinatie' 'gedeactiveerd' is. Klik op de knop met het potloodje om dat aan te passen
  screenshot weigering intrekken 2
 4. Bevestig nogmaals dat je je opnieuw wil activeren. Zodra je dat doet, zullen wij je opnieuw uitnodigen voor vaccinatie. Je kan je ook opnieuw via QVAX aanbieden als reserve om opgeroepen te worden zodra er een vaccin beschikbaar is. 
  screenshot weigering intrekken 3