Inhaalvaccinatie: je tweede coronavaccin gemist?

Heb je er alles aan gedaan om je tweede afspraak voor vaccinatie na te komen, maar geraak je er écht niet? Dan kan je binnenkort een inhaalvaccinatie krijgen, nadat iedereen van de volwassen bevolking is uitgenodigd geweest. Want een tweede dosis krijgen op een later moment is veiliger dan helemaal geen tweede dosis. Hoe dat zal gebeuren, wordt momenteel verder uitgewerkt.

Vaccinaties eerst!

Eerst en vooral: doe alles wat je kan om je afspraak voor vaccinatie niet te missen. Zowel je eerste als je tweede dosis is daarbij belangrijk.

De uitnodiging die je nu krijgt voor een eerste en/of tweede dosis, is de beste en snelste kans om een zeer goede bescherming te krijgen tegen mogelijk ernstige ziekte door een COVID-19-besmetting. Elk uitstel van vaccinatie is een uitstel van bescherming. Probeer dus maximaal vakantie- en reisplannen of andere plannen af te stemmen en aan te passen aan de data waarop je gevaccineerd kan worden.

Niet iedereen zal zich tijdens de zomermaanden kunnen vrijmaken om de tweede dosis van zijn vaccin te halen op het voorgestelde moment. De vaccinatiecentra kunnen voor de meeste van deze personen niet individueel een nieuwe afspraak maken voor een tweede dosis.

 • De leveringen van vaccins staan niet toe heel veel mensen te verschuiven. Dat zou leiden tot situaties waarin in bepaalde weken te weinig vaccins beschikbaar zijn voor het aantal mensen dat gevaccineerd moet worden.
 • Ook voor de werkbelasting in de vaccinatiecentra is het niet haalbaar op grote schaal nieuwe afspraken te boeken. Tijdens de zomermaanden moeten ongeveer 3 miljoen tweede dosissen gezet worden!

Wanneer en hoe kan ik een inhaalvaccin halen voor een gemiste tweede dosis?

Hoe en wanneer er een inhaalmoment voorzien wordt voor wie zijn tweede dosis gemist heeft, wordt momenteel volop voorbereid. De inhaalvaccinatie zal georganiseerd worden volgens deze principes:

 • Tijdens een beperkte periode van een paar weken zal je een nieuwe afspraak kunnen maken voor een vaccinatie met een tweede dosis in je vaccinatiecentrum.
 • Dat inhaalmoment zal ten vroegste vanaf eind augustus kunnen plaatsvinden. Tot dan zullen de zo goed als alle beschikbare vaccins ingezet moeten worden voor de eerste en tweede dosissen van mensen die wel op hun uitnodiging konden ingaan.
 • (Ook) in september zullen er nog inhaalvaccinaties plaatsvinden.
 • Je zal je (wellicht) moeten inschrijven voor de inhaalvaccinatie voor een tweede dosis.
 • We onderzoeken of de inschrijving kan verlopen via QVAX, waarna je zelf een afspraak moet maken op beschikbare dagen in je vaccinatiecentrum. Je krijgt dan geen datum vooraf aangeboden.
 • Momenteel gaan we ervan uit dat we geen vaccintypes mixen, en je voor je inhaalvaccin dus hetzelfde vaccintype krijgt dan het vaccin van je eerste dosis.

De organisatie van deze inhaalmomenten is nog in ontwikkeling. Dat hangt af van een aantal voorwaarden, zoals de beschikbaarheid van vaccins, het aantal mensen dat zijn tweede dosis mist, de mogelijkheden en de beschikbaarheid van de vaccinatiecentra, de technische mogelijkheden om mensen een nieuwe afspraak te laten maken…

Verwittig altijd je vaccinatiecentrum

Laat altijd en zo snel mogelijk aan je vaccinatiecentrum weten wat je gaat doen met je uitnodiging tot vaccinatie. Als je een afspraak niet kan nakomen, kan je vaccinatiecentrum nog proberen je vaccin aan iemand anders te geven.

 • Bevestig of maak zo snel mogelijk je afspraak voor je eerste of tweede dosis (liefst online via je uitnodiging). 
 • Annuleer je afspraak als je niet zal (kunnen) opdagen voor je afspraak. Je kan annuleren via de mail die je krijgt nadat je een afspraak hebt gemaakt of door te bellen naar je vaccinatiecentrum.
 • Weiger je vaccin als je echt niet gevaccineerd wil worden. Dit raden we uiteraard sterk af.

Werkzaamheid van het vaccin bij uitstel van een tweede dosis

Het is beter je tweede dosis niet uit te stellen als dat niet absoluut nodig is. De tweede dosis zorgt voor een verdere verhoging van de beschermingsgraad die een eerste dosis van een vaccin al biedt en zorgt ervoor dat die bescherming langer aanhoudt. Zeker voor de bescherming tegen bepaalde virusvarianten, zoals de Indiase variant (of 'Delta'-variant), is de tweede dosis heel belangrijk om de beschermingsgraad voldoende hoog te krijgen en te houden.

 • Je tweede dosis later krijgen dan de voorziene periode, is beter en veiliger dan je tweede dosis niet meer krijgen.
 • Een langer interval toepassen dan voorzien geeft geen hoger risico op ongewenste werking van het vaccin.
 • Er zijn weinig gegevens over welke invloed een langer interval heeft op de werkzaamheid en beschermingsgraad die een vaccin biedt. Sommige Europese landen passen voor een aantal vaccins al een langer interval toe dan België, bijvoorbeeld 16 weken voor AstraZeneca of 12 weken voor Pfizer, zonder een merkbare vermindering van de bescherming door het vaccin.
 • Hoe langer de tweede dosis wordt uitgesteld, hoe langer uiteraard ook de verhoogde bescherming wordt uitgesteld die een tweede dosis biedt. Uitstel is dus te vermijden als het niet noodzakelijk is en er een vaccin beschikbaar is voor de tweede dosis.
 • Met een langer interval tussen de 2 vaccins moet het vaccinatieschema niet opnieuw opgestart worden, maar wel afgerond worden. De eerste dosis moet dus niet opnieuw gegeven worden, we voltooien alleen de vaccinatie met een tweede dosis van het vaccin.

Wat als ik ook mijn eerste dosis niet gekregen heb of geweigerd heb?

Wie nog helemaal niet gevaccineerd is, krijgt een nieuwe uitnodiging tot vaccinatie, nadat iedereen in de volwassen bevolking een eerste keer is uitgenodigd. Je krijgt dan opnieuw een uitnodiging per brief, e-box en e-mail. In de meeste vaccinatiecentra krijg je ook meteen een voorstel tot datum voor vaccinatie.

Wie zijn vaccinatie-uitnodiging aan zich heeft laten voorbij gaan zonder aan te geven het vaccin te weigeren, zal automatisch opnieuw worden uitgenodigd. Mensen die actief geweigerd hebben om zich te laten vaccineren, zullen eerst moeten aangeven dat ze opnieuw uitgenodigd willen worden. Hiervoor zal een inschrijfsysteem worden voorzien.

Heb je nog geen eerste coronavaccin gekregen, dan kan je je ook niet aanmelden voor vaccinatie tijdens de inhaalmomenten voor een tweede dosis.