Europese vaccinatieweek: vaccinatie brengt ons dichter bij elkaar

  • 26 april 2021

Van 26 april tot 2 mei 2021 vieren we in Vlaanderen de Vaccinatieweek, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze 16e editie is bijzonder, nu in zoveel landen de vaccinatie tegen COVID-19 op volle snelheid begint te komen. De uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft iedereen nog eens doen beseffen hoe belangrijk vaccinatie is. 

Sterke vaccinatietraditie zet zich voort in strijd tegen corona

Vaccinatie kent in Vlaanderen gelukkig een stevige traditie. Sinds jaar en dag ligt de gemiddelde vaccinatiegraad rond de 95%. De meeste kinderen en jongeren krijgen voor hun twaalfde levensjaar de nodige inentingen om ernstige ziekte te voorkomen. Dat gebeurt via Kind en Gezin, de Centra voor Leerlingenbegeleiding of de huisarts of pediater. Die vaccinatiebereidheid zet zich gelukkig ook door bij de coronavaccinatiecampagne: al meer dan 80 procent van de 65-plussers in Vlaanderen koos voor een vaccin, terwijl de vaccinatie in die leeftijdsgroep nog niet is afgerond. Bij de 75- tot 84-jarigen heeft maar liefst 94,6% zich laten vaccineren. De trend zet zich verder naarmate we in leeftijd zakken. De Vlaming toont zijn verantwoordelijkheid in de strijd tegen het coronavirus en dat is ongetwijfeld mede te verklaren door onze sterke vaccinatietraditie.

Ook andere vaccinaties blijven belangrijk

Op dit moment zijn alle ogen gericht op de COVID-vaccins, en dat is goed, maar ook andere vaccinaties blijven belangrijk. Uitstel van vaccinatie leidt tot uitstel van de immuniteit. We willen niet dat de huidige corona-epidemie het risico verhoogt op uitbraken van vaccineerbare infectieziekten, zoals mazelen. Het blijft dus essentieel om de aanbevolen vaccinaties ook op de aanbevolen leeftijden te laten toedienen volgens het basisvaccinatieschema. Routinevaccinatie draagt immers bij tot ieders gezondheid en welzijn. Als routinevaccinatie wordt verwaarloosd vanwege COVID-19, zal de impact merkbaar zijn lang nadat de pandemie voorbij is. 

Campagne op Vlaamse radiozenders

Om ervoor te zorgen dat Vlaanderen zijn sterke vaccinatietraditie weet te behouden, lanceert Zorg en Gezondheid een radiospot die uitgezonden wordt tijdens de Vaccinatieweek en het belang van vaccinaties extra onder de aandacht brengt. Want vaccins hebben onze levens beter gemaakt en doen dat nog steeds. Al meer dan 100 jaar beschermen ze ons tegen ziekten die levens bedreigen en onze ontwikkeling verhinderen. Vaccins brengen ons dichter bij een wereld die vrij is van polio en baarmoederhalskanker, en dichter bij een gezonde toekomst. Ook nu, in deze coronacrisis, zal vaccinatie ons helpen vooruitgang te boeken op weg naar een wereld waarin we weer samen kunnen zijn.