De dag van je vaccinatie: je bezoek aan het vaccinatiecentrum

Het is zover: je hebt je afspraak gemaakt en kan naar het vaccinatiecentrum in je buurt om je te laten vaccineren tegen COVID-19. Je bezoek aan het vaccinatiecentrum zal minstens zo’n 30 minuten duren. Voor een vlot en veilig bezoek is het belangrijk dat je op tijd komt en de nodige documenten meebrengt. 

Opgelet: als je symptomen van een infectie hebt (zoals koorts: lichaamstemperatuur boven 38°C), kom dan niet naar het vaccinatiecentrum en verplaats dan je afspraak. Je persoonlijke vaccinatiecode blijft hiervoor 30 dagen geldig.

Tips voor je bezoek aan het vaccinatiecentrum 

 • Breng je uitnodiging of e-ticket mee en een identiteitsbewijs, zoals je e-ID of paspoort.  
 • Draag een mondmasker: het mondmasker is verplicht vanaf aankomst aan het vaccinatiecentrum tot je vertrek. Stoffen mondmaskers zijn toegestaan, een bandana of sjaal is dat niet. 
 • Draag kleding waarbij je makkelijk je bovenarm kan ontbloten voor de vaccinatie. 
 • Kom alleen, tenzij je ondersteuning nodig hebt: een mantelzorger, helper of tolk mag je begeleiden in het vaccinatiecentrum. Extra hulp in het vaccinatiecentrum is ook steeds beschikbaar. Laat je huisdier thuis. 
 • Volg ter plaatse de signalisaties en instructies. 

Bereikbaarheid en toegankelijkheid 

Elk vaccinatiecentrum is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Heb je vragen over de bereikbaarheid of toegankelijkheid? Neem dan contact op met je vaccinatiecentrum. Het telefoonnummer vind je in je uitnodigingsbrief. 

Ontdek de adressen van de 95 vaccinatiecentra

Kom op tijd 

Hou je zo goed mogelijk aan het tijdslot waarop je een afspraak hebt. Kom je veel vroeger, dan moet je misschien buiten wachten. Kom je veel te laat? Dan kan het zijn dat je die dag niet meer je vaccinatie krijgt. Dat hangt af van de drukte in het vaccinatiecentrum en of er al een vervanger voor je tijdslot werd opgeroepen. 

In 4 stappen naar het verlossende prikje 

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur. Je bezoek aan het vaccinatiecentrum verloopt in 4 stappen: 

 1. Onthaal
  Ontsmet je handen aan de ingang van het vaccinatiecentrum. Een steward controleert je temperatuur. Een onthaalmedewerker checkt je gegevens.  
 2. Registratie
  Een medewerker geeft je info over het vaccin en de nevenwerkingen en overloopt met jou je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Als je vragen hebt, kan je die dan stellen. Je krijgt een vaccinatiekaartje met de gegevens van het vaccin en datum van volgende afspraak. 
 3. Vaccinatie
  Een verpleegkundige vaccineert je in een aparte vaccinatieruimte. 
 4. Opvolging
  Je mag een kwartiertje/half uurtje blijven wachten in de rustruimte onder toezicht van een arts die opvolgt of er eventuele bijwerkingen zijn. Milde bijwerkingen zijn normaal. Verwittig je huisarts als je thuis ernstige of aanhoudende bijwerkingen ervaart. 

pdf bestandInfographic: Vaccinatieparcours COVID-19 in vaccinatiecentrum (A4) (2.97 MB)

Video: in 4 stappen door het vaccinatiecentrum 

Registratie van je vaccinatie 

Je vaccinatie wordt in het vaccinatiecentrum geregistreerd in het digitale registratiesysteem voor vaccinaties van de Vlaamse overheid. In dat systeem worden ook je andere vaccinaties bijgehouden door de arts die je vaccineert. Zo weten we hoeveel mensen zijn gevaccineerd. Je kan zelf ook altijd nagaan op welke datum je welk vaccin hebt gekregen: je kan zelf je vaccinaties raadplegen via mijngezondheid.be

Je krijgt ook een vaccinatiekaartje mee. Daarop staan gegevens als het soort vaccin en de datum van je vaccinatie. Hou dat goed bij.

Bijwerkingen  

Krijg je na vertrek uit het vaccinatiecentrum last van bijwerkingen? Milde bijwerkingen zijn normaal. Verwittig je huisarts als je thuis ernstige of aanhoudende bijwerkingen ervaart. Hij of zij kan dan ook beoordelen of je je tweede prik al dan niet kan krijgen.  

Blijf de coronamaatregelen volgen 

Het is belangrijk dat je de coronamaatregelen blijft volgen, ook als je gevaccineerd bent. Want pas wanneer er genoeg mensen gevaccineerd en beschermd zijn tegen COVID-19, zullen we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan. 

Het duurt bovendien zo’n 10 tot 14 dagen na je eerste vaccinatie vooraleer de bescherming goed begint te werken. Volg de maatregelen dus goed zodat je tussen je eerste en tweede vaccinatie niet besmet raakt en daardoor je tweede prik niet kan krijgen.