De belangrijkste elementen over AstraZeneca (AZ) op een rijtje

  • 16 maart 2021

Niet meer gevallen van trombose dan bij niet-gevaccineerden

Trombose komt zeer vaak voor. Hoe ouder je bent, hoe hoger het risico, of we nu vaccineren of niet. Jaarlijks zijn er in ons land 4 gevallen van trombose op 1000 inwoners. Momenteel heeft men een aantal gevallen geregistreerd na vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca (AZ). Die aantallen liggen niet hoger dan wat je normaal zou verwachten zonder te vaccineren. Geen reden dus om je ongerust te maken.

Bovendien is het standpunt van de ISTH (International Society on Thrombosis and Haemostasis) heel duidelijk: mensen met een voorgeschiedenis van trombose, of die anti-stollingsmedicatie nemen, worden sterk aanbevolen om zich te laten inenten met het AZ-vaccin, want een COVID-infectie zelf vormt een reëel risico op trombose.

Onderbreken vaccinaties zou onverantwoord zijn

De voordelen van het AZ-vaccin tegen COVID-19 blijven groter dan de risico's. Nu pauzeren met het AZ-vaccin, terwijl de cijfers toenemen en het virus in de samenleving circuleert, op een moment dat we net kwetsbare ouderen uitnodigen voor hun vaccinatie, zou onverantwoord zijn.

Wetenschappelijk gegevens op de voet gevolgd

De experten van ons land volgen de analyses van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) op de voet. Een nieuw advies wordt donderdag verwacht, en België zal dit volgen. Het zal zeker niet unilateraal een beslissing nemen, zoals een aantal landen nu hebben gedaan.

Veilig en werkzaam

3 weken na de eerste inenting beschermt het AZ-vaccin iedereen voor 100% tegen hospitalisatie en ernstige COVID-19 (ook bij 80-plussers), en voor 70-75% tegen milde COVID-19. De werkzaamheid tegen milde infectie stijgt tot boven 80% na de 2° injectie, als deze gegeven wordt na 12 weken. We hebben dus te maken met een zeer goed vaccin.

Meer info