COVID-19-vaccininformatie

Op deze pagina plaatsen we de bijsluiters en andere informatie over de covidvaccins zodra die beschikbaar is. 

Hoe werkt het coronavaccin?

Vaccins stimuleren je immuunsysteem (de natuurlijke afweer van het lichaam) en bereiden je voor om een bepaalde kiem te herkennen en je tegen die kiem of infectieziekte te verdedigen. Als je dan later met het virus besmet raakt, herkent je immuunsysteem het virus en, omdat het al voorbereid is om het virus aan te vallen, beschermt het je tegen dat virus. Zo ook bij het coronavirus.

Beschikbare vaccins

Er zijn verschillende soorten vaccins tegen SARS-CoV-2 in ontwikkeling. Het vaccin van Pfizer-BioNTech werd op 21 december door de Europese Commissie goedgekeurd. België heeft over 5 kandidaat-vaccins afspraken gemaakt. 

Vaccins registreren in Vaccinnet

Voor het registreren van de coronavaccins zal de Vlaamse overheid werken met Vaccinnet, het vertrouwde bestel- en registratiesysteem voor vaccinatoren. Die toepassing wordt ook beschikbaar gesteld voor de andere deelstaten in België. Zo worden de registraties in heel het land gestandaardiseerd.

Ontwikkelen en testen van coronavaccins

COVID-19-vaccins worden ontwikkeld volgens dezelfde wettelijke vereisten voor farmaceutische kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid als andere geneesmiddelen.