Je uitnodiging voor coronavaccinatie

Als je aan de beurt bent voor je gratis prik tegen corona, dan krijg je ongeveer 2 weken op voorhand een persoonlijke uitnodiging. De brief sturen we per post naar je officiële domicilieadres zoals dat bekend is in het rijksregister. Je vindt ook meteen een digitale versie van je uitnodiging via Mijn Burgerprofiel

Bewoners van zorgvoorzieningen en ziekenhuismedewerkers krijgen geen uitnodigingsbrief van Zorg en Gezondheid. Zij worden uitgenodigd door hun voorziening of werkgever.

Digitale uitnodiging via e-mail

Activeer je e-box via Mijn Burgerprofiel

Wil je graag een e-mail ontvangen zodra jouw uitnodigingsbrief digitaal beschikbaar is? Activeer dan je e-box in Mijn Burgerprofiel. Als het vaccinatiecentrum je nu een uitnodiging stuurt, krijg je daar onmiddellijk een e-mail van en hoef je niet te wachten op de uitnodiging per brief. De digitale uitnodiging is dus wat sneller dan via de post, want de opdracht voor de brief moet eerst nog naar de drukker, en dan naar de post.

Via de online uitnodiging kan je dan je afspraak bevestigen of verplaatsen.

Ontdek in deze video hoe je in Mijn Burgerprofiel kan aanmelden, je e-box activeren, meldingen instellen en meer.

Vul je gegevens aan bij je ziekenfonds

Als je e-mailadres gekend is bij je ziekenfonds, ontvang je je uitnodiging ook per e-mail. Log in bij of contacteer je ziekenfonds om na te kijken of ze je juiste e-mailadres hebben:

Je afspraak maken, bevestigen, verplaatsen of weigeren

Na ontvangst van je vaccinatie-uitnodiging kan je de data voor je afspraken maken, bevestigen, verplaatsen of de vaccinatie weigeren afhankelijk. Weigeren betekent dat je niet opnieuw wordt uitgenodigd voor vaccinatie! Vaccinatie uitstellen is maar beperkt mogelijk (zie ook: vaccinatie en vakantie).

  • Uitnodiging met pre-booking: In de meeste gemeenten krijg je een uitnodiging met vooraf bepaalde vaccinatiemomenten. Je kan die data bevestigen, verplaatsen of weigeren.

  • Uitnodiging zonder pre-booking: In sommige gemeenten krijg je geen vaccinatiemomenten voorgesteld. Je maakt dan zelf je afspraak op data van jouw keuze.

De brief zegt ook in welk vaccinatiecentrum je moet zijn. 

Zonder een vaccinatie-uitnodiging kan je geen afspraak maken.

30 dagen geldig

Je vaccinatie-uitnodiging met persoonlijke vaccinatiecode blijft 30 dagen geldig. Binnen die periode kan je je afspraak bevestigen of verplaatsen, of de vaccinatie weigeren. Daarna vervalt je uitnodiging. Reageer dus tijdig op je uitnodiging, zo weet het vaccinatiecentrum of je komt.

Hou je uitnodiging goed bij

Op de dag van je vaccinatie moet je je uitnodiging en je identiteitskaart tonen in het vaccinatiecentrum. Neem de brief mee, of toon de uitnodiging op je smartphone (via Mijn Burgerprofiel). Je kan ook de e-mail met je persoonlijke code tonen aan de onthaalbediende in het vaccinatiecentrum. Want dat is meteen je e-ticket.

Ook naar de afspraak voor je tweede vaccinatie of boosterprik breng je de uitnodiging mee.

Uitnodiging kwijt?

Je vindt een elektronisch exemplaar van je persoonlijke uitnodigingsbrief in Mijn Burgerprofiel (onder de tab ‘Uw COVID-19 vaccin’). Log in met de Itsme-app, je eID, een mobiele app of sms.

Je kan ook gratis bellen naar 1700, het infonummer van de Vlaamse overheid. Zij kunnen je uitnodiging opnieuw mailen.

Pas op voor e-mailfraude

Heb je per e-mail een vaccinatie-uitnodiging ontvangen en vertrouw je de afzender niet? Dan kan het om een vals bericht of phishing gaan. Let er steeds op dat:

  • de e-mail afkomstig is van cov19-vaccin@doclr.be.
  • op de e-mail de contactgegevens van het vaccinatiecentrum staan vermeld die bij je officiële woonplaats horen.
  • er nooit om betaling gevraagd wordt: de vaccinatie en het vaccin zijn gratis.
  • je geen persoonlijke gegevens zoals paswoorden, pincodes of rekeningnummers geeft.
  • je uitgenodigd wordt gestuurd door de regionale overheid (Zorg en Gezondheid in Vlaanderen). Uitnodigingen van een vaccinproducent zijn dus vals.

Twijfel je nog over de e-mail die je ontving?

Lees wat je kan doen bij phishing.

pdf bestandInfofiche: zo herken je een officiële uitnodigingsbrief voor coronavaccinatie (A4) (146 kB)