COVID-19-vaccinatie van ziekenhuispersoneel: vaccinatiedraaiboek

Hoe pak je als ziekenhuis de vaccinatiecampagne optimaal aan? Dat verneem je in het vaccinatiedraaiboek. Het beschrijft alle stappen die je moet volgen om de coronavaccinatie, van A tot Z, vlot en veilig te laten verlopen. 

Ziekenhuizen ontvangen de vaccins van Pfizer-BioNTech, Moderna en AstraZeneca. 

In deze fase gaat het om de vaccinatie van de beroepsbeoefenaars uit categorie A. Dat zijn de beroepsbeoefenaars (contractueel en zelfstandig) in de gezondheidszorg die verzorgende of therapeutische contacten hebben met patiënten. Ook de beroepsbeoefenaars in opleiding (assistenten in opleiding en stagiairs) behoren tot die categorie.

Hoe zorg je ervoor dat de vaccinatiecampagne vlot en veilig verloopt? 

De organisatie van de coronavaccinatie verschilt niet wezenlijk van de jaarlijkse griepvaccinatie. In het draaiboek staat alles wat je moet weten en doen om de coronavaccinatie in je ziekenhuis te organiseren. Op logistiek, communicatief, medisch en organisatorisch vlak. Van voorbereiding tot nazorg. Je vindt er o.m.: 

  • info over de werking, veiligheid, levering en het bewaren van het vaccin
  • wat je kan doen om vaccinatietwijfel bij het personeel tegen te gaan
  • wat de contra-indicaties zijn voor vaccinatie 
  • hoe je de vaccinatie praktisch voorbereidt
  • welke materialen en hoeveel personeel je moet voorzien
  • hoe de registratie in Vaccinnet gebeurt
  • hoe je de nazorg organiseert en eventuele bijwerkingen opvolgt. 

Het draaiboek bevat ook een heleboel nuttige tips en een handige checklist om na te gaan of je organisatie klaar is voor het vaccinatiemoment. Uit onderzoek blijkt dat een goede praktische organisatie van de vaccinatiecampagne bijdraagt tot een hogere vaccinatiegraad. Bereid je organisatie dus optimaal voor. 

Heb je nog vragen?

Blijf er niet mee zitten. Raadpleeg de nuttige links en de FAQ’s in het draaiboek of stel je vraag aan covac@vlaanderen.be. Succes!