Coronavaccinatie tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen kunnen zich prioritair laten vaccineren tegen COVID-19 met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt niet alleen meer voor vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) maar ook voor gezonde zwangere vrouwen. Vaccinatie beschermt zowel de moeder als de baby tegen de ernstige gevolgen van een coronabesmetting.

Bescherming van moeder en baby

De Hoge Gezondheidsraad adviseert om alle zwangere vrouwen prioritair te vaccineren tegen COVID-19, ongeacht wanneer tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet-zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen die besmet raken met COVID-19 lopen ook een hoger risico op premature bevalling en keizersnede dan gezonde zwangere vrouwen. 

Vaccinatie tegen COVID-19 beschermt bovendien niet alleen de moeder, maar ook de baby. Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Die antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. 

mRNA-vaccins en zwangerschap

Als je zwanger bent, krijg je in Vlaanderen het vaccin van Pfizer-BioNTech of Moderna toegediend. Dat zijn mRNA-vaccins. Op basis van het werkingsmechanisme en de inmiddels verkregen gegevens over deze vaccins, bestaan er geen redenen om aan te nemen dat deze vaccins tegen COVID-19 onveilig zouden zijn bij gebruik in de zwangerschap. Studies hebben ook geen ernstige bijwerkingen gemeld. 

Zwanger? Contacteer je huisarts

Huisartsen kunnen hun zwangere patiënten op de lijst voor prioritaire vaccinatie zetten. Ben je zwanger, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan de procedure starten zodat je snel je uitnodiging ontvangt en je je vaccin kan laten zetten in het vaccinatiecentrum.  

Heb je geen vaste huisarts? Neem dan contact op met een huisarts naar keuze. Iedere huisarts kan deze procedure in orde brengen. 

Ga je niet in op de mogelijkheid om je prioritair te laten vaccineren, dan wordt je uitgenodigd volgens je leeftijd.

Vruchtbaarheid en borstvoeding  

De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid en de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd.  Er zijn ook geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen.

Meer info

Lees het advies van de Hoge Gezondheidsraad over coronavaccinatie bij vrouwen die zwanger zijn, willen worden of borstvoeding geven