Cijfers van Hoop: elke dag een stap dichter naar een vrij en gezond Vlaanderen

  • 7 mei 2021

Vandaag, vrijdag 7 mei, lanceert de Vlaamse overheid de motivatiecampagne 'Cijfers van Hoop'. Bedoeling is de Vlaming een hart onder de riem te steken op een ogenblik dat de coronacijfers – en niet het minst de vaccinatiecijfers – hoop geven, maar we tegelijk nog altijd aan de bevolking vragen een aantal veiligheidsmaatregelen strikt te volgen. 

Minister-president Jan Jambon: “We willen vandaag heel duidelijk zeggen: het einde van de ellende komt in zicht. De Vlaamse vaccinatiecampagne zit op kruissnelheid en gaat ons uit de miserie halen. Maar we zijn er nog niet. Het is cruciaal dat in de volgende weken zoveel mogelijk mensen een prik halen. We willen de laatste twijfelaars over de streep trekken.

Cijfers spelen al sinds het begin van de pandemie een grote rol. Dagelijks werden en worden we ermee geconfronteerd. Cijfers die stonden en staan voor problemen, ellende en in te veel gevallen ook voor pijn. Sinds januari kwamen daar nieuwe bovenop: het aantal Vlamingen dat gevaccineerd is tegen het coronavirus. Het goede nieuws van is dat alvast deze cijfers de goede kant op gaan. Het zijn cijfers die hoop geven. Deze hoopgevende cijfers staan nu ook centraal in een campagne van de Vlaamse overheid waarin de Vlaamse overheid de Vlamingen perspectief en hoop wil geven. En de twijfelaars een duwtje. Samen winnen we. Elk uur. Elke dag. Want dat doen we wel degelijk. Vandaag meer dan gisteren en morgen meer dan vandaag.

Vandaag gaan we over de kaap van de 2 miljoen gevaccineerden. Dat is een massa volk. Maar cijfers blijven ook maar cijfers totdat ze een emotionele lading krijgen. Wanneer je je bij die cijfers iets concreet kunt voorstellen. Daarom wordt in deze campagne het aantal gevaccineerde Vlamingen per uur, dag, week of in totaal omgezet naar de totaalcapaciteit van een concertzaal, een voetbalstadion of een evenement. Plekken en momenten waar iedereen zich mee kan identificeren en vaak ook persoonlijke goede herinneringen aan heeft: van Rock Herk tot Rock Werchter, van de Nieuwjaarsduik in Oostende tot de 10 Miles van Antwerpen, van de Floraliën in Gent tot het voetbalstadion van KRC Genk en het Sportpaleis. Het zijn allemaal plekken en momenten die we zo snel mogelijk weer wil vullen en beleven zodra de vaccinatiecampagne het gewenste peil heeft bereikt. En waar we elk uur, elke dag een stapje dichterbij zijn.

Omdat het aantal vaccinaties per week verschilt, zullen ook de cijfers in de campagne elke week verschillen. Zo worden er deze week 469.000 Vlamingen gevaccineerd, dat is ongeveer 67.000 per dag of 5.600 per uur. Volgende week zal dat cijfer anders zijn.

Minister Wouter Beke: “Onze vaccinatiecampagne draait op volle toeren en de vaccinatiegraad is enorm hoog. Dat is fantastisch, want op die manier komen we elke dag een stap dichter naar een Vlaanderen waar we elkaar terug kunnen knuffelen. We voeren al enkele tijd campagne om mensen te informeren over een vaccinatie tegen het coronavirus. Ook de komende weken zullen we nog meer dan 3 miljoen mensen vaccineren. Neem dus zeker een kijkje op de tool van Zorg en Gezondheid om na te gaan wanneer je zelf aan de beurt bent.”

De campagne loopt een maand op alle grote Vlaamse televisiezenders, op sociale media, via online bannering, in krantenadvertenties en op de radio. Daarnaast wordt er op een aantal zeer herkenbare gebouwen geprojecteerd hoeveel Vlamingen we de afgelopen week gevaccineerd hebben. Allemaal met het doel: perspectief en hoop geven. Motiveren. En bewijzen dat we echt wel aan de winnende hand zijn. Zo lopen sinds gisteravond projecties op DeSingel in Antwerpen, de Ethias Arena en het Kursaal in Oostende. Het Kursaal is toevallig ook één van de 95 Vlaamse vaccinatiecentra.

Burgemeester Bart Tommelein: “In ons vaccinatiecentrum in het Kursaal van Oostende herwinnen we langzaam maar zeker onze vrijheid. De lichtprojectie van het aantal gevaccineerde Vlamingen op dit prachtig gebouw, geeft mensen hopelijk een extra stimulans om een prik te laten zetten. Zo kunnen we snel weer samen genieten van een mooi concert of optreden.”

Naast deze campagne omtrent vaccinatiecijfers vertellen we in filmpjes op sociale media ook de warme verhalen van vrijwilligers in de vaccinatiecentra.

Meer info