Tweede booster na een Janssenvaccin

Mensen die het Janssenvaccin kregen als basisvaccinatie, kunnen een tweede boostervaccin krijgen met een mRNA-vaccin nadat ze eerder al een eerste booster kregen.

Deze vaccinatie is vrijwillig en gratis, en enkel mogelijk voor volwassenen. Het Janssenvaccin werd namelijk niet toegediend aan minderjarigen. 

Het vaccinatiecentrum van uw regio zal deze tweede booster aanbieden. Hou de communicatiekanalen (website, sociale media) van uw vaccinatiecentrum in de gaten om te weten wanneer u deze booster kan krijgen en hoe u daarvoor een afspraak maakt. U wordt niet uitgenodigd per post, e-box of e-mail voor deze tweede booster. 

Meer informatie over de tweede booster na een Janssenvaccin

Is een 2de booster na start met het Janssenvaccin nodig in België?

België beschouwt een eerste vaccinatie met het Janssenvaccin, gevolgd door een extra dosis met het Janssen-vaccin of een mRNA-vaccin (van Pfizer of Moderna), als een volledig vaccinatieschema.  

De tweede dosis wordt in ons land dus gezien als een boosterdosis. Dit vaccinatieschema, dat dus bestaat uit twee dosissen, is voor ons land voldoende voor een positief Covid Safe Ticket en het Europees Digitaal Corona Certificaat.

Voor welke landen is een 2de boostervaccin na start met het Janssenvaccin nodig?

In Duitsland wordt een persoon die gestart is met het Janssenvaccin als volledig gevaccineerd beschouwd tot 3 maanden na de 1ste boosterprik. Daarna is een 2de boosterprik nodig om daar als volledig gevaccineerd beschouwd te worden.

In Frankrijk wordt een persoon die gestart is met het Janssenvaccin als volledig gevaccineerd beschouwd tot 4 maanden na de 1ste boosterprik. Daarna is een 2de boosterprik nodig om als volledig gevaccineerd beschouwd te worden daar.

Waarom bieden wij een 2de boostervaccin aan?

In het buitenland, met name in Duitsland, wordt een tweede dosis vaccin na een Jansenvaccin niet als een booster beschouwd maar als een tweede vaccin binnen de basisvaccinatie waardoor een derde vaccin wordt vereist minstens 3 maanden na de tweede vaccinatie. We weten bovendien dat de werking van COVID-vaccins met de tijd afneemt, dus een extra dosis is niet nutteloos.

Welk vaccin wordt aangeboden?

  • Voor volwassenen ouder dan 30 jaar kan zowel het Pfizervaccin (Comirnaty) gebruikt worden als het vaccin van Moderna (halve dosis).
  • Voor personen jonger dan 31 jaar wordt aangeraden om het Pfizervaccin te gebruiken.

Beide vaccins zijn mRNA-vaccins en goedgekeurd door EMA voor boostervaccinatie.

Welke instanties hebben wel of geen goedkeuring gegeven of advies gegeven voor deze boostervaccinatie?

  • Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) keurde de toediening van één enkele dosis met het Janssenvaccin goed als basisvaccinatie, net als één booster met het Janssen-, Pfizer-en Moderna-vaccin (voor 18 jaar en ouder).
  • Het EMA keurde de toediening van een tweede dosis met een mRNA-vaccin, nog niet goed. Er wordt hier dan ook voorlopig gesproken van ​​‘off-label’- gebruik.
  • De Hoge Gezondheidsraad van België (HGR) wacht op een advies van het EMA alvorens een advies uit te brengen. Dit advies wordt eind februari, begin maart verwacht.
  • De Stiko (Ständige Impfkommission), Stading Committee on vaccinations (Duitsland), heeft het advies gegeven voor Duitsland dat het nodig is dat personen een 3de dosis krijgen als ze als eerste vaccin een Janssen vaccin gekregen hebben

Wat weten we al over de werking van de 2de booster bij personen die als eerste vaccins het Janssenvaccin gekregen hebben?

Voorlopig zijn er nog geen gegevens over een betere bescherming na een 2de boostervaccinatie. Deze gegevens zijn wel gekend na een 1ste boostervaccinatie.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van de coronavaccins zijn een pijnlijke en soms wat gezwollen (rode) plek op de arm daar waar geprikt is, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en koorts. Soms is er last van gezwollen lymfeklieren. Deze bijwerkingen komen ook voor bij boosterprikken. Deze klachten zijn meestal licht tot matig en ontstaan binnen een paar dagen na de vaccinatie.

Een gekende zeldzame nevenwerking van mRNA-vaccins, vooral bij jonge mannen is een verhoogde kans op myocarditis (hartspierontsteking). De symptomen kunnen variëren, maar zijn vaak kortademigheid, een krachtige hartslag die onregelmatig kan zijn (hartkloppingen) en pijn op de borst Deze aandoening kan behandeld worden en heeft een mild verloop.

Er zijn nog niet echt gegevens bekend over het voorkomen van bijwerkingen bij een 2de boostervaccinatie na start met het Janssenvaccin omdat deze booster nog maar in een paar landen recent werd ingevoerd.

Waar en wanneer kan de booster gegeven worden?

Het vaccinatiecentrum uit uw regio zal de 2de boostervaccinatie aanbieden.