Bijwerkingen COVID-19-vaccinatie

De meest voorkomende bijwerkingen van de coronavaccins zijn een pijnlijke en soms wat gezwollen (rode) plek op je arm daar waar je geprikt bent, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en koorts. Soms kan je ook last hebben van gezwollen lymfeklieren. Dezelfde bijwerking komen voor bij de boosterprik. 

Deze klachten zijn meestal licht tot matig en ontstaan binnen een paar dagen na vaccinatie. Na de tweede vaccinatie hebben meer mensen klachten dan na de eerste vaccinatie. Dit soort bijwerkingen zijn geen reden om de tweede vaccinatie niet te nemen. 

Een ernstige allergische reactie is eerder zeldzaam.

Lees de bijsluiters van de coronavaccins voor meer info over de mogelijke bijwerkingen

Allergie

Allergie op zich is geen reden om je niet te laten vaccineren. Maar als je weet dat je allergisch bent voor (één van) de bestanddelen van het vaccin, krijg je beter geen vaccinatie. Bespreek dit dan altijd met je behandelende arts.

Het is mogelijk dat er direct na de vaccinatie een ernstige allergische reactie optreedt (anafylactische shock). Als je na de eerste vaccinatie een ernstige allergische reactie kreeg (die waarschijnlijk door de vaccinatie is veroorzaakt) mag de tweede vaccinatie niet gegeven worden. Inmiddels zijn de coronavaccins wereldwijd heel vaak gegeven en blijkt dat een anafylactische shock maar heel zelden voorkomt. 

Als je ooit een ernstige allergische reactie hebt gehad of ademhalingsproblemen na een vaccinatie, meld dit altijd aan de behandelende arts.

15 min. wachten om mogelijke reacties op te volgen

Na vaccinatie in een vaccinatiecentrum moet je ter plaatse nog minstens 15 minuten blijven wachten in de rustruimte. Zo weten we of je niet allergisch reageert op het vaccin en kan je onmiddellijk behandeld worden als dat toch het geval zou zijn. 

Medicijnen tegen bijwerkingen

Je kan paracetamol innemen om de klachten van je vaccinatie te verlichten. Neem daarbij niet meer in dan de hoeveelheid die in bijsluiter vermeld staat. Als je je toch zorgen maakt, kun je contact opnemen met je huisarts. 

Preventief paracetamol innemen vlak voor of net na je coronavaccinatie heeft geen bewezen meerwaarde. Neem pas paracetamol in zodra je klachten hebt zoals spierpijn, hoofdpijn, koorts, …. De paracetamol zal snel genoeg werken.

Bijwerkingen melden

Krijg je na vaccinatie last van bijwerkingen die al dan niet in de bijsluiter staan vermeld? 

Elke donderdag publiceert het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) een overzicht van de bijwerkingen die zijn gemeld na toediening van een COVID-19-vaccin in België