Vaccinatiebeleid

De Vlaamse overheid werkt elke dag aan een kwaliteitsvol vaccinatiebeleid dat erop gericht is de bevolking gedurende het hele leven doeltreffend te beschermen tegen vaccineerbare infectieziekten die een ernstige gevolgen kunnen hebben voor de levenskwaliteit.

Gezondheidsdoelstelling en actieplan

Doelstelling 2020Vlaanderen streeft naar een kwaliteitsvol vaccinatiebeleid dat erop gericht is de bevolking gedurende het hele leven doeltreffend te beschermen tegen vaccineerbare infectieziekten. Een gezondheidsdoelstelling en actieplan vaccinaties wijzen de weg.

Wie doet wat

icoon handen in elkaar voor samenwerkingDe Hoge Gezondheidsraad stelt de aanbevelingen op voor vaccinaties. De Vlaamse overheid bepaalt vervolgens hoe die aanbevelingen in Vlaanderen worden toegepast. Zorg en Gezondheid coördineert de uitvoering van het vaccinatieprogramma in Vlaanderen.

Basisvaccinatieschema

kalenderOm ernstige ziekten en epidemieën te voorkomen, nodigt de Vlaamse overheid alle kinderen in Vlaanderen uit om zich kosteloos te laten vaccineren tegen 12 infectieziekten volgens het basisvaccinatieschema. Dit heet het vaccinatieprogramma. Het basisvaccinatieschema bepaalt op welke leeftijd je je het best tegen een bepaalde ziekte laat vaccineren.

Gratis vaccins voor vaccinatoren

eurotekenDe Vlaamse overheid biedt de vaccins uit het vaccinatieprogramma gratis aan. Artsen en organisaties die vaccineren kunnen ze online bestellen via Vaccinnet. De vaccins uit het vaccinatieprogramma worden aangekocht via overheidsopdrachten.

Vaccinatieprogramma door de jaren heen

Door de jaren heen is het vaccinatieprogramma in Vlaanderen geëvolueerd. Dat gebeurt steeds op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Een overzicht van 1958 tot nu.