Vaccinatie tegen mazelen

Vaccinatie tegen mazelen maakt deel uit van het basisvaccinatieschema:

Leeftijd Gecombineerd vaccin dat beschermt tegen Merknaam (gratis aanbod)
12 maanden mazelen, bof en rubella MMR VAX PRO
10 jaar mazelen, bof en rubella MMR VAX PRO

Inhaalvaccinatie

Wanneer je niet of niet volledig bent gevaccineerd tegen mazelen, kan het zinvol zijn deze vaccinatie te vervolledigen. Deze vaccinatie gebeurt altijd met een combinatievaccin tegen mazelen, bof en rubella. Vraag raad aan je arts.

Om goed gevaccineerd te zijn, krijg je 2 dosissen toegediend met minstens 4 weken tussentijd van het vaccin MMR VAX PRO voor:

  • personen geboren na 1970, die niet (volledig) gevaccineerd zijn tegen mazelen en de ziekte niet doormaakten;
  • personen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen, de ziekte nooit doormaakten en in contact kwamen met een besmette persoon (vaccinatie binnen de 72 uur kan gedeeltelijk bescherming bieden).

Vrouwen mogen niet gevaccineerd worden als ze zwanger zijn en na vaccinatie worden ze best niet zwanger binnen de eerste maand.

eurotekenDeze vaccins zijn gratis voor kinderen en jongeren en volwassenen geboren vanaf 1970, als je arts ze via Vaccinnet bestelt. Je betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen. Als Kind en Gezin of een Centrum voor Leerlingenbegeleiding het vaccin toedient, betaal je ook niet voor de raadpleging. Koop je het vaccin op doktersvoorschrift bij de apotheker, dan kan de Vlaamse overheid de kosten niet terugbetalen.

spuit
Aanbevolen voor
teddybeer: 0-3 jaar Baby's, peuters en kleuters
rugzak: 4-18 jaar Kinderen en jongeren

 

Gratis voor
teddybeer: 0-4 jaar Baby's, peuters en kleuters
rugzak: 5-18 jaar Kinderen en jongeren